Pakkanen poikkeuksellisen rajua Lapissa – kylmin huhtikuun luku lähes 50 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pääsiäisen keväiset ilmat joutuivat väistymään tiistaina hyytävän talvisen sään tieltä. Keskiviikkoyön pikkutunteina pakkanen painui osassa maata jopa poikkeuksellisen kylmiin lukemiin. Lapissa oli vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmää.

Savukosken Tulppion havaintoasemalla mitattiin Forecan sääblogin mukaan -34,3 astetta. Aamukuuden jälkeen mitattu pakkaslukema on tiettävästi Suomen alhaisin huhtikuun lukema sitten vuoden 1977. Huhtikuun kaikkien aikojen kylmyysennätys oli -36 astetta, joka mitattiin Kuusamossa ja Sodankylässä vuonna 1912.

Forecan meteorologi Markus Mäntynkankaan mukaan Lapissa mitatut lukemat ovat sellaisia, joita mitataan tähän aikaan vuodesta keskimäärin kerran tai pari vuosisadassa. Myös tulevista öistä ennustetaan kylmiä. Lämpötila voi laskea -30 ja -35 asteen välille jälleen perjantain vastaisena yönä.

Kevät on ottanut reilusti takapakkia myös maan etelä- ja itäosassa. Lunta pyrytti eniten Kouvolassa, jossa sitä oli kertynyt aamuyhdeksään mennessä 16 senttiä. Muualla etelässä lumikertymät vaihtelivat 10 sentin molemmilla puolilla.