Poliisi varoittaa QR-koodihuijauksista – ole tarkkana verkkokaupoissa

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Poliisi on varoittanut viime aikoina yleistyneestä huijaustavasta. Sisä-Suomen poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa ulkomaisen verkkokauppapaikan käyttäjiä on ohjattu QR-koodin avulla verkkopankkisivustoja muistuttaville huijaussivustolle.

Huijauksissa käyttäjät ovat saaneet ilmoituksen, jonka mukaan heidän verkossa myymänsä tuote on ostettu. Käyttäjää on pyydetty vahvistamaan ostotapahtuma kirjautumalla QR-koodin takaa löytyvälle sivustolle verkkopankkitunnuksillaan. Kyseessä on ollut yksityisiä tietoja kalasteleva huijaussivusto.

QR-koodeja käyttävät myös monet lailliset toimijat. Ne mahdollistavat esimerkiksi verkkosivujen avaamisen skannaamalla koodia kameralla. Valitettavasti myös verkkorikolliset ovat keksineet tapoja hyödyntää QR-koodeja.

Rikoskomisario Janne Sievänen kehottaa ihmisiä ottamaan käyttöön monivaiheisen tunnistautumis- ja vahvistusmenetelmän. Ne vaikeuttavat tietojen kalastelun avulla haltuun saatujen verkkopankkitunnusten tai maksukorttitietojen käyttöä oikeudettomien veloitusten tekemiseen.

– Tutustu käyttämiisi verkkopalveluihin ja varmistu niiden luotettavuudesta tarkasti ennen kuin lähdet syöttämään niihin henkilökohtaisia tietojasi, Sievänen ohjeistaa tiedotteessa.