Verottaja varoittaa sometuloista – ilmoitettava tai voi saada rikossyytteen

Digi · Terhi Piiroinen

Helppo raha ja luksuselämän ihannointi voivat houkutella nuoria ansaitsemaan tavoilla, jotka eivät kestä viranomaisten tarkastelua. Verohallinnon tuoreessa Rikoksena raha -podcastissa on esimerkkinä 22-vuotias Aino, joka ei ilmoita tulojaan verottajalle.

Verottajan esimerkissä Ainon YouTube-kanava kasvaa muutamassa vuodessa niin suosituksi, että hän alkaa saada sisältöjen tuottamisesta merkittäviä mainos- ja muita tuloja. Aino sijoittaa tulojaan virtuaalivaluuttoihin, joista muodostuu hänelle toinen merkittävä tulonlähde.

– Menestyksekkäät sijoitukset ja suosittujen sisältöjen tuottaminen mahdollistavat Ainolle yltäkylläisen elämäntavan, jossa on jatkuvasti varaa juhliin, uusiin merkkivaatteisiin ja matkoihin. Verohallinnolle Aino ei ilmoita some- tai virtuaalivaluuttatulojaan, Verottaja kuvailee tilannetta.

Verohallinto saa kuitenkin virtuaalivaluuttapörsseiltä ja alustatalouden toimijoilta tietoa näiden suomalaisasiakkaiden saamista tuloista. Kun Ainon toimintaan tehdään verotarkastus, määrätään hänelle maksettavaksi pelkästään virtuaalivaluuttakaupoillaan tekemistä voitoista yli 300.000 euroa pääomatuloveroa.

– Verovelan kuittaamiseksi Ainolta ulosmitataan hänen vasta ostamansa asunto. Lisäksi häntä epäillään törkeästä veropetoksesta. Tällaisissa tilanteissa on usein vaikea arvioida, onko kyse tietämättömyydestä vai tahallisesta tulojen ilmoittamatta jättämisestä. Suomessa kuitenkin lähes kaikista tuloista pitää maksaa veroja, vaikka kyse olisikin uudenlaisesta ansaitsemisen muodosta. Tietämättömyyteen vetoaminen ei poista verovelvollisuutta.