Liike on lääke myös nivelrikkoiselle – moni kaipaa tsempparia elämään

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nivelrikot lisääntyvät iän myötä. Moni lapsenlapsi voisi antaa isovanhemmalleen oivaa tukea liikkumiseen muutaman kerran viikossa. Tuoreen kyselyn mukaan moni nivelrikkoon sairastunut kaipaisi tukea ja tsempparia arkeen.

Suomen Nivelyhdistys ry:n tekemän kyselyn mukaan liikuntaan ja terveellisiin elintapoihin motivoi parhaiten vastaajien mielestä oman jaksamisen parantuminen ja kipujen väheneminen. Työssäjaksaminen, tai ylipäätään arjessa jaksaminen, on kyselyyn vastaajille merkityksellistä. Toisia motivoi painonhallinta. Ylipainon kuvattiin tekevän olon ja liikkumisen tahmeaksi.

Erään vastaajan mukaan pienikin painonpudotus vaikuttaa myönteisesti polven ja lonkan vaivoihin. Vastauksissa tuli esiin motivaatiotekijöinä lapsenlapset, joiden kanssa halutaan jaksaa retkeillä ja touhuta. Elintavat eivät muutu pelkästään tiedolla ja yleisillä ohjeilla. Ihmiset tarvitsevat usein yksilöllistä tukea, jotta voivat askel askeleelta kulkea kohti terveellisempää elämää.

– Useat kyselyyn vastanneita ovat saaneet apua elämäntapamuutoksiin etsimällä tietoa kirjallisuudesta, lehdistä yleisöluennoilta ja netistä. Tukena ovat myös puoliso, perhe, muut läheiset ja ystävät sekä vertaistuki- ja keskusteluryhmät, yhdistyksestä kerrotaan.