Varo huijausta! Saa lataamaan haittaohjelman puhelimeen

Digi · Tim Isokivi

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut huijauksesta, jossa levitetään haittaohjelmaa varsin monimutkaisella tavalla. Android-puhelimissa leviävä haittaohjelma varastaa käyttäjän pankkitietoja.

Huijaus alkaa tekstiviestillä, jonka mukaan vastaanottajalla on perintävaatimus tai outoja tilitapahtumia. Viesti vaikuttaa kotimaisen operaattorin tai paikallisverkon numerolta. Vastaanottajaa pyydetään soittamaan annettuun palvelunumeroon.

Palvelunumeroon soittavan väitetään joutuneen petoksen uhriksi, ja että älypuhelimeen pitää ladata virustorjuntaohjelma. Soittaja saa viestin, jonka sisältämän takaa löytyy virustorjuntaohjelmistoksi naamioitu haittaohjelma. Sen avulla rikollinen pääsee käsiksi puhelimen viesteihin ja sovelluksiin, myös verkkopankkiin.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan rikollisten tavoitteena on varastaa uhrin verkkopankista rahaa. Haittaohjelman ladanneita kehotetaan ottamaan yhteys pankkiin, palauttamaan laite tehdasasetuksille, suojaamaan käyttäjätilit ja tekemään rikosilmoituksen poliisille.