Virkailija eväsi avioliittoluvan vuonna 2015 – tuomittiin nyt jättikorvauksiin homoparille

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Entinen Yhdysvaltojen Kentuckyn osavaltiossa työskennellyt virkailija on tuomittu 260.000 dollarin suuruisiin korvausmaksuihin. Syynä on vuoden 2015 tapahtumat, kun hän ei myöntänyt homopariskunnalle avioliittolupaa vastoin lakia. Kyseessä on harras kristitty, Kim Davis, jonka on nyt maksettava naimisissa edelleen olevien David Ermoldin ja David Mooren asianajajapalkkiot ja kulut.

Davis vietti viisi päivää vankilassa, koska hänet todettiin syylliseksi pariskunnan perustuslaillisten oikeuksien loukkaamiseen viime vuonna. Hän toimi piirikunnan virkailijana silloin, kun korkein oikeus laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot kaikkialla Yhdysvalloissa. Hän kieltäytyi myöntämästä kahdelle samaa sukupuolta olevalle parille avioliittolupaa omiin uskonnollisiin vakaumuksiinsa perustuen. Molemmat parit haastoivat hänet oikeuteen.

Davisia edustava uskonnonvapausjärjestö väitti, että maksut olivat kohtuuttomia ja hän aikoo valittaa siitä. Tuomari kuitenkin päätti jo aiemmin, että Davis ei voi käyttää omia perustuslaillisia oikeuksiaan suojana rikkoakseen muiden perustuslaillisia oikeuksia suorittaessaan tehtäviään valittuna virkamiehenä. Davis sanoi uskovansa avioliiton olevan vain miehen ja naisen välinen, Lexington Herald-Leader uutisoi.