Vedic art poistaa luovuuden lukkoja – psykologian tohtori loi menetelmän avulla taidenäyttelyn Helsinkiin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ruotsalainen taiteilija ja Tukholman Kuninkaallisen Taideakatemian käynyt Curt Källman kehitti elinaikaanaan uudenlaisen kuvataiteen menetelmän, Vedic Artin. Kyseessä on taiteilijan omaa luovuutta ja inspiraatiota lisäävä menetelmä, jossa ei keskitytä tekniikoihin. Siinä kuunnellaan taiteilijan sisäistä ääntä hiljaisuudessa.

Yksi menetelmään ihastunut on suomalainen psykologian tohtori ja psykoterapeutti Vuokko Malinen. Vedic Artin filosofian mukaan tarkoitus on, että kontrolloiva äly muuttuu luovaksi älyksi. Menetelmässä taiteilijan oma kokemus on tärkeä ja siinä painotetaan taiteilijan inspiraatiota. Malinen on luonut kokonaisen taidenäyttelyn kesäkuun ajaksi Helsingin Aviadorin Kulttuurikulmaan, Liisankadulle.

– Teokseni eivät ole kannanottoja, en myöskään pyri kuvaamaan ihmistä itseään, vaan elämää yleensä ja sen ihmeellisyyksiä muun muassa ihmisen itsekkyyttä ja tekojen seuraamuksia ja niiden vaikutuksia elämän monenlaisiin muotoihin; yhteiskunnalliseen, luontoon, kuten ilmastomuutokseen ja sen seurauksiin. Käytän töissäni akryylivärejä ja maalaan joko kankaalle tai paperille, Malinen kertoo.