Kolme varhaisteiniä löysi dinosauruksen: ”Kaverit eivät usko, että löysin Tyrannosaurus rexin”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kolme Yhdysvaltojen Pohjois-Dakotasta kotoisin olevaa poikaa teki poikkeuksellisen löydön kesävaelluksellaan Hell Creekiin. Veljekset Liam ja Jess Fisher sekä heidän serkkunsa Kaiden Madsen kaivoivat puolivahingossa esille erittäin harvinaisen tyrannosaurus rexin fossiilin. Löydös on vaikuttanut tieteeseen ja siihen, mitä ihmiskunta ylipäätään tietää dinosauruksista tänä päivänä.

Nyt varhaisteinien löydöksestä on tehty dokumenttielokuva nimeltään T. Rex. Se saa ensi-iltansa 21. kesäkuuta. Dokumentti kuvaa nuorten arkeologien odottamatonta matkaa ja sen kertojana toimii Jurassic Park -elokuvien tähti Sir Sam Neill.

– Olin löytänyt puhvelin ja lehmän luita aiemmin ja tiesin, että ne olivat ehdottomasti suurempia, Jess kertoi New York Postille.

Alunperin ryhmä luuli löytäneensä tavallisen ankannokkadinosauruksen fossiilin, sillä se tunnetaan erikoisesta päänmuodostaan. He lähettivät luista valokuvan perheen ystävälle, tohtori Tyler Lysonille, joka on Denverin luonnon- ja tiedemuseon selkärankaisten paleontologian kuraattori. Sitten he palasivat vuoden ajan kestäneiden paperitöiden jälkeen yhdessä kaivamaan luita esiin. Pian pojille selvisi, että kyseessä oli tyrannosaurus rex, mikä on harvinainen löydös myös ammattilaisille. Kyseessä on 67 miljoonaa vuotta sitten kuollut nuori yksilö, mikä avaa lisää tietoa lajin kehityksestä.

– Viimeistään elokuvan nähtyään ystäväni uskovat, että löysin tyrannosaurus rexin.