Uusi keksintö: Uusi lusikka tekee ruoasta suolaisempaa

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Japanissa on kehitelty lusikka, joka tekee ruoasta suolaisemman makuista. Toisin sanoen ideana on, että ruokaan ei tarvitse lisätä suolaa, kun lusikka muokkaa itsessään makua suolaisemmaksi. Asiantuntijat pyrkivät edistämään keksinnön avulla terveellisempää ruokakulttuuria.

Liiallinen suolan käyttö saattaa nostaa verenpainetta ja lisätä aivohalvausten riskiä. Japanissa kulutetaan suolaa yli kaksinkertainen määrä Maailman terveysjärjestön suosituksista. Ideaali suolan määrä päivittäin on alle viisi grammaa, kun Suomessakin sitä kulutetaan keskimäärin 10 grammaa päivässä.

Lusikan on valmistanut Kirin-niminen yhtiö. Se toimii paristoilla ohjaten pienen sähkövirran laitteen kärjen läpi keskittäen natriumionimolekyylejä käyttäjän kielelle. Tämä ominaisuus lisää valmistajien mukaan ruuan suolaisuutta puolitoistakertaiseksi.

– Japanissa on suolaisia makuja suosiva ruokakulttuuri. Japanilaisten on yleisesti ottaen vähennettävä suolan määrää, mutta heille voi olla vaikeaa siirtyä pois totutuista mauista. Kehitimme tämän sähkölusikan avuksi, Kirinin tutkija Ai Sato sanoi.