Kihti lisääntynyt dramaattisesti – 960 prosentin kasvu pelkästään Iso-Britanniassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kihti tunnettiin ennen kuninkaiden sairautena, koska sen uskottiin johtuvan tuhtien ruokien ja alkoholin juomisesta. Useat monarkit, mukaan lukien Henrik VIII ja kuningatar Victoria, kärsivät aikanaan kihdistä. Nyt tauti on lisääntynyt räjähdysmäisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa viime vuosina.

Kihti aiheuttaa kivuliaan niveltulehduksen, kun virtsahapon suolot eli uraatit kiteytyvät nivelen sisälle. Terveyskirjaston mukaan kihti on yleistynyt myös Suomessa. Suurimmat syyt ovat väestön ylipainon ja alkoholin käytön lisääntyminen, keski-iän nousu ja munuaisten vajaatoiminnan yleistyminen.

Tapausten määrä on kuitenkin kasvanut erityisesti viime vuosina. Esimerkkinä mainittakoon, että kihtitapausten määrä pelkästään Liverpoolin yliopistollisissa sairaaloissa kasvoi yli 960 prosenttia vuosina 2019–2023, Daily Express uutisoi. Kihtiä voi hoitaa levolla ja tulehduskipulääkkeillä.