Pastavirhe yleinen suomalaisissa keittiöissä: ”On tietysti makuasia…”

Ruoka · Tim Isokivi

Moni suomalainen valmistaa pastaa tavoilla, jotka saisivat italialaiset parahtamaan järkytyksestä. Tämä ilmenee Mutti-merkin tammikuussa 2024 teettämästä kansallisesta kyselystä.

Lähes joka toinen suomalainen käyttää öljyä pastan keittämisessä. Muttin Pohjoismaiden markkinointipäällikkö Emma Vuorenmaan mukaan tämä kuitenkin tekee pastasta liukasta, jolloin kastike ei tartu sen pintaan.

- On tietysti makuasia, miten pastaruokaa haluaa syödä. Italialaiseen tyyliin parhaan lopputuloksen saa, kun jättää öljyn kokonaan pois, Vuorenmaa neuvoo tiedotteessa.

Suurin osa suomalaisista annostelee ensin pastan lautaselle ja lisää kastikkeen päälle. Pastan kuivumisen ja möykyksi jämähtämisen voi kuitenkin välttää sekoittamalla kastike kuumaan pastaan heti siivilöinnin jälkeen, ennen sen lautaselle asettelua. 42 prosenttia suomalaisista ei myöskään noudata pakkauksessa lukevaa keittoaikaa, jolloin pastasta tulee helposti ylikypsää.

Muttin teettämän kyselyn perusteella suomalaisten suosikkipastakastike on tomaatti-jauheliha, eli bolognese- tai ragukastike. Tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 000 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta henkilöä.