Varo ikävää lomatuliaista – näin vältät lutikoiden tuomista mukanasi

Koti & Asuminen Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Lomamatkailijat voivat vahingossa tuoda kotiinsa ei-toivotun tuliaisen, lutikan. Lutikat ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukeisn mukaan tällä hetkellä yksi yleisimmistä kotien tuhohyönteisistä Suomessa.

Lutikka on muodoltaan leveä sekä ovaalinmuotoisen ja noin 2-8 millimetriä pitkä. Aikuinen lutikka on väriltään rusehtava. Lutikoiden jättämiä tyypillisiä merkkejä ovat mustat pienet ulostejäljet ja veritahrat lakanoissa sekä puremajäljet iholla.

Matkailijoita kehotetaan tarkistamaan majoituspaikassa sängyt ja sohvat pienten mustien pilkkujen varalta. Jos lutikoiden jälkiä näkyy, kannattaa huone tai jopa koko majoituspaikka vaihtaa. Matkalaukkua ei kannata säilyttää avoimena sängyn läheisyydessä, vaan varmuuden vuoksi esimerkiksi tuolin päällä suljettuna.

Vaatteita voi varmuuden vuoksi säilyttää tiiviissä pakkauksessa matkalaukun sisällä. Iholla olevat kutisevat puremajäljet voivat olla merkki lutikoista. Tällöin Tukes suosittelee reklamoimaan hotellihuoneen ja tarkistamaan matkatavarat huolellisesti ennen lähtöä.

– Ole erityisen huolellinen matkatavaroita purkaessasi. Älä levittele niitä kotonasi, vaan vie matkalaukku tai reppu suljettuna esimerkiksi parvekkeelle tai pihalle, neuvoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.

– Pakkaa vaatteet muovipussiin ja kuljeta ne suoraan pesukoneeseen. Pese vaatteet vähintään +60 °C asteessa. Vaatteet, jotka eivät kestä korkeaa pesulämpötilaa, voi laittaa suljetussa pussissa pakastimeen. Pakasta myös muut mukana olleet tavarat, jos vain mahdollista, Hanninen jatkaa.

Kodissa näkyvistä lutikoista tulee ilmoittaa heti isännöitsijälle tai tuholaistorjujalle. Lutikoiden hävittäminen kannattaa jättää ammattilaisille, sillä se on kotikonstein haastavaa.