Juhannuksen veneilijät voivat varautua viranomaisten läsnäoloon

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos toimivat yhdessä myös vesialueilla ja heistä käytetään nimitystä PTR-toimijat. Kesällä toiminta keskittyy veneilijöiden turvallisuuden valvomiseen. Lisäksi viranomaisilta voi pyytää apua erilaisissa ongelmatilanteissa.

Kaikki viranomaiset tarkastavat vesillä muun muassa veneen yleisen kunnon, pakolliset varusteet ja asiakirjat. Huomiota kiinnitetään myös kuljettajan ajotapaan ja -kuntoon. Viranomaisten yhteistoiminta näkyy myös monille ulkomailta tai Ahvenanmaalta manner-Suomen vesille palaaville veneilijöille.

– Vesiliikenteen osalta venepoliisi hoitaa erilaisia hälytystehtäviä sekä ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta vesialueilla, jotta kaikilla teillä olisi mahdollisimman turvallinen ja mukava juhannus ja kesä, sanoo komisario Kaarle Lehmus Helsingin poliisilaitokselta.

Rajavartiolaitoksen valvontatehtäviin kuuluvat esimerkiksi huviveneiden rajatarkastukset, joissa tarkastetaan matkustusasiakirjat ja maahantulon tai maastalähdön edellytykset. Rajavartiolaitos on myös johtava meripelastusviranomainen Suomessa ja on läsnä merellä ympäri vuoden. Rajavartiolaitoksen merellisellä kalustolla tuetaan myös monia muita viranomaisia.

– Tullin venevalvonta valvoo muun muassa tuonti- ja vientirajoitusten sekä tullimenettelyjen noudattamista vesillä. Tulli tehtävänä on ehkäistä ja estää salakuljetusta, kerätä maahantuontiveroja ja suojata yhteiskuntaa mm. ympäristölle haitallisilta tuotteilta, kertoo tulliylitarkastaja Henrik Wahlroos Tullin venevalvontaryhmästä.