Kirpputorilöytö olikin tuhansia vuosia vanha aarre

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kirpputoreilta voi toisinaan tehdä todellisia löytöjä. Harvoin kuitenkaan aivan samankaltaisia, kuin erään yhdysvaltalaisnaisen tapauksessa. Hänen kirpputorilta ostamansa vaasi paljastui tuhansia vuosia vanhaksi muinaisaarteeksi.

Anna Lee Dozier osti Marylandin Clintonissa sijaitsevasta 2A Thrift Store -kierrätysliikkeestä vaasin, jonka hän uskoi olevan tavanomainen matkamuisto. Ollessaan myöhemmin työmatkalla Meksikossa Dozierin huomio kiinnitty museossa esillä olleisiin esineisiin. Ne muistuttivat 3,99 dollaria eli noin 3,70 euroa maksanutta kirpputorilöytöä.

Museon työntekijä kehotti yhdennäköisyydestä kuullessaan Dozieria ottamaan yhteyttä Meksikon suurlähetystöön kotiin palattuaan. Suurlähetystön avustuksella vaasi tunnistettiin maya-kulttuurista peräisin olevaksi esineeksi. Sen arvioidaan olevan peräisin 200-800-luvulta. Dozier luovutti vaasin suurlähetystölle. Se tulee olemaan esillä museossa Meksikossa.

– On mahtavaa, että sain olla osa esineen palauttamista. Halusin esineen päätyvän takaisin sinne minne se kuuluukin. En myöskään halunnut esinettä kotiini, sillä minulla on kolme pientä poikaa ja pelkäsin sen puolesta, Dozier kommentoi WUZA-TV-uutiskanavalle.