Aivojen sähköhoito voi parantaa särkyneen sydämen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Rakkauselämän päättyminen saattaa aiheutta suunnatonta mielipahaa, ja se voi tuntua samalta kuin mikä tahansa fyysinen kipu. Särkynyt sydän vetää mielen matalaksi. Ihminen on alakuloinen ja tuntee olonsa yksinäiseksi. Dopamiinimäärän laskiessa ihminen saattaa vaipua jopa masennukseen.

Uusi tutkimus on paljastanut, että noin 500 euroa maksavien kuulokkeiden käyttäminen vain muutaman minuutin ajan joka päivä voi helpottaa suhteen päättymiseen liittyvää traumaa ja kurjuutta. Tutkimusta varten pestattiin 36 vapaaehtoista, joilla oli rakkaustraumaoireyhtymä. He käyttivät laitetta, joka stimuloi aivoja miedolla sähkövirralla.

Osallistujat jaettiin kolmeen ryhmään, joista toisessa kohdistettiin virta dorsolateraaliseen prefrontaaliseen aivokuoreen (DLPFC) ja toisessa ventrolateraaliseen prefrontaaliseen aivokuoreen (VLPFC). Kolmannen vapaaehtoisryhmän kuulokkeet oli kytketty pois päältä.

Molemmat kohteena olevat aivojen alueet ovat mukana tunteiden säätelyssä. Aiemmat neurokuvaustutkimukset viittaavat siihen, että erojen ja menetysten välillä on neuropsykologinen yhteys. Laitteen teho oli todistettavasti toimiva ja eroon liittyvä mielipaha väheni.

Journal of Psychiatric Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että osallistujat olivat voineet paremmin jopa kuukausi sähköhoidon jälkeen. Särkynyt sydän voi pahimmillaan romuttaa koko elämän aiheuttaen univaikeuksia, mielialan vaihteluita, epätyypillistä käyttäytymistä ja avuttomuuden tunnetta.