Älä unohda aurinkovoidetta – UV-säteilyn taso korkealla

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomeen on ennustettu aurinkoista ja helteistä säätä. Ulkona aikaa viettävien kannattaa muistaa suojata ihoaan auringolta, sillä UV-säteilyn ennustetaan olevan osassa maata jopa voimakasta. Forecan mukaan UV-indeksi nousee eteläisessä ja osittain keskisessäkin Suomessa arvoon 6.

– UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun indeksi ylittää arvon 3. Tämä tapahtuu Suomessa kesäpäivisin noin kello 10-17. Aurinko on tähän aikaan vuodesta korkeimmillaan, minkä vuoksi UV-säteilyn tarvitsee kulkea lyhyempi matka ilmakehässä päästäkseen maan pinnalle, kertoo tiedotteessa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

UV-säteilyltä voi suojautua esimerkiksi suojavoiteilla, vaatetuksella ja varjoissa oleskelulla. Ihon suojaamisen lisäksi silmät kannattaa suojata UV-suojatuilla aurinkolaseilla. On myös hyvä muistaa ihon voivan palaa pilviselläkin säällä, sillä ohut pilvikerros päästää läpi suurimman osan auringon säteilystä.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan ihosyöpien määrästä voitaisiin estää arviolta 95 prosenttia suojautumalla auringolta oikein. Liitto kuitenkin myös muistuttaa, että auringosta tulevalla säteilyllä on myös hyödyllisiä vaikutuksia. Se vaikuttaa mielialaa piristävästi ja sitä tarvitaan D-vitamiinin muodostumiseen.