Japani lopetti vasta nyt vanhojen levykkeiden käytön

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

1980- ja 90-luvuilla varttuneet muistavat todennäköisesti tietokoneiden levykkeet. Levykkeitä käytettiin pitkään tiedonsiirtoon ja tallennukseen ennen CD-levyjä, USB-muisteja ja nykyisiä pilvipalveluita.

Disketti-termilläkin tunnetuista 3,5 tuuman levykkeistä on pitkälti luovuttu useimmissa maissa. Ne olivat kuitenkin vielä tänä vuonna yleisessä käytössä Japanissa. Japanin asukkaita on esimerkiksi pyydetty toimittamaan asiakirjoja viranomaisille levykkeille sekä CD ja MiniDisc -levyille tallennettuina.

Nyt lainsäädäntöä on muutettu myös Japanissa. Maan viranomaiset eivät enää vaadi kansalaisia toimittamaan asiakirjoja disketti- ja levymuodossa. Poikkeuksena ovat käytettyjen autojen kierrätykseen liittyvät asiakirjat, jotka täytyy edelleen toimittaa viranomaisille levykkeillä.

– Voitimme sodan levykkeitä vastaan 28. kesäkuuta, julisti Japanin digiministeri Taro Kono Reuters-uutistoimiston mukaan.

Kono on jo pitkään vaatinut Japanin hallitusta luopumaan sekä diskettien että faksin käytöstä. Japaniin perustettiin vuonna 2021 digitaalivirasto. Koronapandemian aikana kävi ilmi, että maan hallituksessa käytettiin edelleen laajalti vanhentunutta teknologiaa.