Jättimäinen robotti pitää rataverkkoa kunnossa Japanissa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jättimäiset mecha-robotit ovat tuttu näky japanilaisessa viihteessä, kuten mangassa ja animessa. Nyt isokokoiseen robottiin on mahdollista törmätä saarivaltiossa myös tosielämässä. Rautatieyhtiö JR Nishi-Nihon on ottanut käyttöön metrien korkuisen kunnossapitorobotin.

Ulkomuodoltaan hieman ihmistä muistuttava robotti on suunniteltu huolehtimaan rataverkoston kunnossapidosta. Rekan peräosaan asennettu robotti kykenee yltämään jopa 12 metrin korkeuteen. Se kykenee nostamaan 40 kiloa painavia esineitä ja käsittelemään esimerkiksi maalisutia ja moottorisahaa.

Robottia ohjaa rekan ohjaamossa istuva ihminen robotin silmiin asennettujen kameroiden välityksellä. The Guardian -lehden mukaan robotin työtehtäviin on toistaiseksi kuulunut esimerkiksi rautateiden varrella kasvavien puiden trimmaaminen. JR Nishi-Nihonin johtaja Kazuaki Hasegawan mukaan tavoitteena on, että vastaavia laitteita voitaisiin käyttää tulevaisuudessa infrastruktuurin yleiseen kunnossapitoon.