Suomalaiset yritykset kärsivät ennätyksellisen heikosta kuluttajakysynnästä, nousseista kuluista ja kustannuksista kuten perusteettomista YEL-maksuista ja hinnakkaasta energiasta, rahoituksen kallistumisesta sekä investointien ja kasvun hiipumisesta.
Lisäksi toimialakohtaiset ongelmat ovat lisänneet konkurssi- ja maksuhäiriöriskiä. Kun soppaan lisätään Suomen viennin merkittävä kärsiminen Venäjä-pakotteiden, korkean kustannustason ja globaalin kysynnän heikentymisen vuoksi, niin taloudellinen ahdinko väistämätön.
Suomen Asiakastiedon tuoreista tilastoista käy ilmi, että vuoden 2025 toisella neljänneksellä maksuhäiriömerkintöjen ja konkurssihakemusten määrä on kasvanut selvästi edellisvuodesta. Kesäkuun lopussa maksuhäiriöitä oli jo yli 52.000 yrityksellä, mikä on lähes 5.000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Trattaprotesteja eli julkisia maksukehotuksia nähtiin yli yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
– Kovin surkealta tämä tilanne valitettavasti vaikuttaa. Maksuhäiriömerkinnän saaneiden yritysten kokonaismäärä on korkeampi kuin vastaavalla jaksolla viime vuonna. Useissa tapauksissa maksuhäiriö ei ole yksittäinen poikkeus, vaan merkki pidempään jatkuneesta kannattavuusongelmasta, Asiakastiedon yritysdataan perehtynyt tuoteomistaja Jaakko Nors harmittelee.
Konkurssiin on asetettu tämän vuoden aikana jo noin 1.700 yritystä. Viime vuonna vastaava luku oli 1.600. Eniten konkurssihakemuksia on tehty rakennusalalla, vähittäis- ja tukkukaupassa sekä majoitus- ja ravintola-alalla, jossa hakemusten määrä kasvoi peräti 21 prosenttia.
Yrityssaneeraukseen on hakeutunut jo lähes 360 yritystä. Vaikka Ruotsissa konkurssien määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun, Suomessa talouden toipuminen etenee hitaasti.