Suomeen on annettu heinäkuun puoliväliin varoitus tukalasta helteestä. Hellevaroitus annetaan, kun vuorokauden ylin lämpötila ylittää 27 astetta ja keskilämpötila 20 astetta. Kuuma sää voi aiheuttaa terveyshaittoja erityisesti riskityhmille.
Kuumuuden haitoille ovat alttiita varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista tai toimintarajoituksista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset. Myös raskaana olevien ja kuumissa oloissa työskentelevien tai urheilevien kannattaa suojautua hyvin, muistuttaa THL. Kuumuus ja nestevajaus voivat johtaa lämpöuupumukseen tai pahimmillaan lämpöhalvaukseen.
Lämpöuupumus oireilee esimerkiksi voimakkaana janona, hikoiluna, päänsärkynä, huomauksena ja pahoinvointina. Lievä lämpöuupumus hellittää yleensä vettä juomalla ja viileässä lepäämällä. Lämpöhalvaus oireilee esimerkiksi hengityksen vaikeutumisena, nopeana heikkona sydämen sykkeenä, sekavuutena ja tajunnan menetyksenä, ja sitä epäillessä tulee aina soittaa hätänumeroon sekä aloittaa kehon viilentäminen.
– Auringonpaahteesta kannattaa pysyä pois varsinkin päivän kuumimpaan aikaan ja välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä, muistuttaa THL:n johtava tutkija Timo Lanki.
Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin ja suojata ihoa UV-säteilyltä. Elimistöä kuivattavaa alkoholia suositellaan välttämään helteellä. Alkoholia käyttäessä kannattaa pysyä kohtuudessa ja miedoissa juomissa sekä juoda myös vettä.
Ihoa voi tarvittaessa viilentää puhaltamalla veteen, viileällä suihkulla tai kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla. Myös sisätilat on tärkeää pitää viileinä kesällä. Auringonpuoleiset ikkunat kannattaa peittää päivisin, sulkea ikkunat ulkoilman ollessa sisäilmaa lämpimämpi ja tuulettaa sisätilat iltaisin läpivedolla.
Lapsia, toimintarajoitteisia henkilöitä tai eläimiä ei tule jättää pysäköityyn autoon. Lasta ei tule jättää aurinkoon myöskään vaunuissa. Pitkien ja voimakkaiden lämpörasitukseen viittaavien oireiden tapauksessa on hyvä olla yhteydessä terveydenhuoltoon.