98,5 prosenttia suomalaisista syö leipää – tutkimus selvitti tärkeimmän kriteerin

Lifestyle Ruoka Kirjoittaja: , toimittaja Tietoa meistä

Tuore kyselytutkimus kertoo, että suomalaiset ovat edelleen leivänsyöjäkansaa. Vain noin 1,5 prosenttia vastaajista ilmoitti, että ei syö leipää lainkaan.

Mainos (jatkuu alla)Mainos päättyy

Suosituin leivänpäällinen on juusto. Lisäksi 84 prosenttia vastaajista kertoi lisänneensä kasviksia leivän päälle terveystekijöiden vuoksi.

Leivän ja sen päällisten valinnassa tärkeimmät kriteerit ovat kuitenkin maku ja kotimaisuus. Peräti 89 prosenttia vastaajista piti makua ratkaisevana, ja myös kotimaisuus nousi vahvasti esiin sekä leipien että päällisten kohdalla.

Jos haluaa valita leipänsä päälle aidosti terveellisiä vaihtoehtoja, kannattaa suosia tuotteita, joita ei ole prosessoitu liian pitkälle.

Esimerkiksi lihatiskillä siivutettu kinkku on parempi vaihtoehto kuin teollisesti pakatut, voimakkaasti prosessoidut leikkeleet tai niiden korvikkeet.

Samalla voi muistuttaa mieleen, että kaikki kasvisvaihtoehdot eivät ole ravitsemuksellisesti tai ekologisesti yhtä hyviä.

Esimerkiksi avokado on noussut trendikkääksi päälliseksi, mutta sen viljelyyn liittyy suuria ympäristö- ja eettisiä ongelmia, kuten ylenpalttista vedenkulutusta ja tuotantoalueiden ihmisoikeuskysymyksiä. Sen sijaan kotimaiset vihannekset ja sesongissa olevat kasvikset ovat parempia vaihtoehtoja.

Kyselyn toteutti Vaasan-yhtiö. Siihen vastasi tuhat suomalaista kesäkuussa 2025.