Riisi asema osana suomalaisten perheiden perusravintoa on vahvistunut viime vuosikymmeninä, kun etniset ruoat ovat kasvattaneet suosiotaan. Riisin keittäminen kuulostaa yksinkertaiselta, mutta lopputulokseen vaikuttavat kuitenkin monet eri tekijät.
Oikeilla valmistustatavoilla ja pienillä nikseillä aivan tavallisesta riisistäkin saa helposti maukasta. Listasimme nyt viisi tärkeää asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon, jos riisistä haluaa saada entistäkin parempaa.
Varaa valmistukseen hieman aikaa
Ensimmäinen ja tärkein vaihe on riisin huolellinen huuhtelu. Riisin pinnassa on tärkkelystä, joka voi keitettäessä tehdä lopputuloksesta hieman tahmean. Huuhtelemalla riisi kylmällä vedellä useaan kertaan voidaan tärkkelyksen määrää vähentää ja jyvistä saadaan irtonaisempia.
- Riisin huuhtelu
- Veden määrä
- Anna levätä
- Mausteet ja rasva
- Riisin laatu
Toinen tärkeä seikka on veden oikea määrä. Riisi laatu vaikuttaa veden määrään, mutta yleinen ohje on lisätä yhteen desilitran riisiä 1,5-2 desilitraa vettä. Jasmiini- ja basmatiriisi tosin tarvitsevat hieman vähemmän vettä kuin puuroriisi. Mikäli vettä on liikaa, riisin rakenteesta voi tulla puuromaista. Liian vähäinen vesi taas voi jättää riisit kovaksi.
Kolmanneksi kannattaa antaa riisin levätä hieman keittämisen jälkeen. Mikäli aikaa on, voi riisiä hauduttaa kannen alla vielä noin 10-15 minuuttia. Tämä niin sanottu höyrytys tekee riisistä tasaisempaa.
Mausteita ja hifistelyä
Neljäs keino parantaa riisin makua on mausteiden ja rasvan käyttö. Veteen voi lisätä oman maun mukaan esimerkiksi suolaa, voita, öljyä tai vaikkapa valkosipulia. Mikäli haluaa oikein hifistellä, voi riisin paahtaminen pannulla ennen veden lisäämistä tuoda makuun hieman pähkinäistä syvyyttä.
Viidentenä vinkkinä kannattaa kiinnittää huomiota riisin laatuun. Erilaiset riisilajit käyttäytyvät keitettäessä eri tavoilla. Käyttötarkoitukseen sopiva riisi varmistaa, että lopputulos on maukas ja rakenteeltaan oikea.
Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten riisi tai laajemmin aihealueesta Ruoka Viihdeuutiset.