Tampereella jaetaan jouluna satoja kiloja mustamakkaraa

Viihdeuutiset Kirjoittaja: , toimittaja Ilmoita virheestä, Tietoa meistä
Toimitusperiaatteet

Perinteisistä tamperelaisista herkuista tunnetuin lienee mustamakkara, josta varsinkin Tapola-yritys tunnetaan nykyisin ympäri maata. Mustamakkala kuuluu Tampereella nykyisin arkeen ja juhlaan, mutta myös joulun aikaan.

MAINOS ALKAA
MAINOS LOPPUU

Tapolalla on ollut jo vuosikymmenten ajan perinteenä jakaa jouluaattona maksutonta mustamakkaraa kaupungin Keskustorilla, ja tämä perinne jatkuu myös tänäkin vuonna.

Kaupungin Raatihuoneen edustalla jaetaan jouluaattona kello 9.00 lähtien tunnin aikana useita satoja kiloja mustamakkaraa. Tätä perinnettä on harjoitettu jo yli 40 vuoden ajan.

Mustamakkaran historia ulottuu vuosisatojen taakse aikaan, jolloin eläimestä pyrittiin hyödyntämään kaikki osat. Mustamakkara oli tyypillinen teurastusajan ruoka, joka valmistettiin tuoreesta verestä ja syötiin nopeasti.

Tampereella mustamakkarasta on kasvanut kaupungin epävirallinen symboli ja torikulttuurin kulmakivi.

Sisällöltään mustamakkara on yksinkertainen, mutta samalla ravitseva. Sen pääraaka-aineita ovat sian veri, ohra- tai ryynejauhot, sipuli, suola ja mausteet, jotka täytetään suoleen ja kypsennetään uunissa tai padassa.

Veri tuo makkaraan tumman värin ja rautapitoisuuden, kun taas viljatuotteet tekevät rakenteesta pehmeän ja täyttävän. Perinteisesti mustamakkara syödään kuumana ja puolukkahillon kanssa.

Voit lukea Starassa myös lisää tähän kyseiseen artikkeliin liittyvistä aiheista, kuten tai laajemmin aihealueesta Viihdeuutiset.