Christina Aguilera : Back To Basics

Albumit · Stara.fi

Staran ennakkoarvostelussa ensi keskiviikkona julkaistava Christina Aguileran odotettu uutuusalbumi Back To Basics, jota on saatu odottaa nelisen vuotta. Tuona aikana Christina on kasvanut teinitähdestä naiseksi tyylin lisäksi myös musiikillisesti. Uusi tupla-albumi sijoittuu tyylinsä osalta 1920 – 1940-lukujen maailmaan. Ensimmäinen levy peilaa noita soundeja nykypäivään muun muassa samplereiden avulla, kun kakkoslevy on orgaaninen ja samplevapaa kokonaisuus.

Aloitusraita Make Me Wanna Pray hakee tunnelmaa gospel-kuoroista. Kesän aikana Christina Aguilera on tanssittanut erittäin toimivalla Ain’t No Other Man -singlehitillään, joka onkin ykköslevyn paras raita. Mukana on paljon tuttuja lainauksia, joissa Christinan apuna on ollut ex-Gang Starr -tähti Dj Premier, joten samplet ovat hyvin hanskassa. Back In The Day on hyvin hiphop-tyylinen lataus, jossa Premierin kädenjälki kuuluu hyvin.

Ykköslevyn tunnelma kiertää jazzista soulin kautta rhythm & bluesiin. Levyn toimivimpia raitoja on tanssiveto Slow Down Baby, joka sheikkaa bootya mukavasti, ja on levyn parhaita raitoja. Oh Mother on Christinan äidille omistettu tunnelmallinen slovari. Thank You -biisissä kuullaan fanien jättämiä ääniviestejä. Varsinaisia tanssiraitoja levyllä on jostain syystä vain pari.

Back To Basics -albumin kakkoslevy on ”livelevy”, jossa ei ole lainkaan lainauksia. Tunnelma on ykköslevyä enemmän 1900-luvun alkupuolelta, kun aloitusraita Enter The Cirkus vie noihin tunnelmiin ja massiivinen Welcome -kappale jatkaa tarttuvalla viulusoundilla. Candyman kierrättää Mambo No5 -hitin tunnelmia vieden ne tosin selvästi pidemmälle aikakauteensa.

Kakkoslevy on tyylikäs, mutta ei välttämättä putoa ihan ykköslevyn voimalla nuorempaan kuulijakuntaan. Kauniissa Hurt -slovarissa on kuitenkin ainesta singleksi saakka.

Kokonaisuutena Back To Basics on yllättävän monipuolinen ja tyylikäs kokonaisuus. Uusi aikuisempi Christina kuulostaa mainiolta, mutta pari tiukkaa tanssihittiä olisi tuonut levylle mukavan lisän. 22 kappaletta ja yksi musiikkivideo antaa rahoille ainakin kunnon vastineen.

Pisteet 4/5

HUOM! Lue Christina Aguileran haastattelu tästä tai tuoreesta Stara-lehdestä, jonka voit tilata kotiisi tästä!