Big One

DVD · Stara.fi

Michael Moore on ollut Fahrenheit 9/11 -dokumenttinsa jälkeen paljon mediassa. Eikä vähiten siksi, että kyseinen dokumentti voitti ensimmäisenä dokumenttielokuvana Cannesin filmifestivaalin parhaan elokuvan pystin. Pullean jenkkitoimittajan historiasta löytyy muitakin mielenkiintoisia dokumentteja. Tässä niistä yksi.

Michael Moore nousi ensimmäisen kerran suuren yleisön tietoisuuteen tällä, kahdeksan vuotta sitten julkaistulla, Big One -dokumentilla. Dokkarissa käsitellään mooremaisen ironisesti ja koomisesti amerikkalaisten suuryritysten irtisanomisia. Moore ihmettelee, miten on mahdollista irtisanoa tuhansia työntekijöitä samalla kun yritys tekee miljardeja voittoa.

Dokkarin huippukohtiin kuuluu jenkkipoliitikkojen vaalikassaan erilaisilla valenimillä lahjoitetut varat. Moore lahjoittaa milloin pedofiilien, milloin hampunkasvattajien nimissä, ja raha kelpaa. Myös Niken toimitusjohtajan ristikuulustelu on herkkua. Parasta on kuitenkin Mooren huumori, jonka ansiosta hänestä olisi vaikkapa stand up-koomikoksi.

Kyseessä on tutkivan journalismin ja reportaasien kulmakivi. Vasta tämän dokumentin jälkeen suuret yritykset alkoivat toden teolla kouluttaa väkeään siihen, miten tulee käyttäytyä toimittajan saapuessa paikalle käyvän kameran kanssa. Suomessa vastaava toimittaja on ehdottomasti MOT:n Ari Korvola.

Big One on kuvattu ympäri Yhdysvaltoja Mooren Downsize This -kirjan markkinointikampanjan aikana. Jos perinteinen leffailta ei kiinnosta, tässä on ajattelemisen aihetta antavaa, mutta silti hauskaa katsottavaa vielä kahdeksan vuotta valmistumisensa jälkeen.

Genre: Dokumentti / Komedia

Ohjaaja: Michael Moore

Pääosissa: Michael Moore, amerikkalaiset työläiset, yritysjohtajat, teollisuusvartija ja poliisit

Kesto: 1h 26min

Pisteet 3/5