Paycheck

Elokuvat · Stara.fiTässä on elokuva, joka on malliesimerkki siitä, että aina eivät menestysohjaajatkaan onnistu, vaikka mukana olisi nimekkäitä näyttelijöitä.

Maineikkaan John Woon ohjaaman elokuvan tarina pohjautuu Philip K. Dickin tieteisnovelliin ja kertoo insinööri Michael Jenningsistä (Ben Affleck), jonka työtä on varastaa muiden tekemiä keksintöjä ja rakentaa niistä omat versionsa. Hän ajautuu suuryrityksen palvelukseen ja kehittää koneen, jolla pystyy näkemään tulevaisuuteen.

Pian hänen perässään ovat niin yrityksen palkkaamat tappajat kuin FBI:kin. Tulevaisuuden näyttävä kone on tuhottava. Mutta miten? Toimintaa ei helpota yhtään se, että hänen muistinsa on tyhjätty…

Ensimmäisenä elokuvasta pomppasi esiin sen yltiömahtipontinen musiikki, joka suorastaan häiritsee. Ellei sitten ole sitä mieltä, että esimerkiksi tupakansytyttimen liekki on maailman vaarallisin asia. Myös robottimaiset sivuosien esittäjät tuntuvat vieraalta.

Monissa menestysrooleissa nähty Ben Affleck ei ole tässä elokuvassa parhaimmillaan. Hän varmasti yrittää parhaansa, mutta tällä kertaa se ei riitä. Uma Thurman tuntuu olevan myös hieman väärä valinta rooliin, johon olisi tarvittu hieman näyttävämpi nainen.

Leffan toimivin hahmo onkin hieman yllättäen Michael Jenningsin luottoystävä Shorty (Paul Giamatti). Myös leffan pahiksen roolissa oleva Aaron Eckhart tekee onnistuneet roolin suuryrityksen verenhimoisena johtajana.

Elokuvan ensimmäiset 45 minuuttia ovat suorastaan väsyttävän yksitoikkoista maleksimista. Mitään ei tapahtu, ja leffan alkupuoli on lähinnä puuduttavaa alustusta viimeisen puoliskon tapahtumille. Loppua kohti vauhti kiihtyy, ja yltyy pian jopa komeisiin takaa-ajoihin ja actionpätkiin.

Leffan ainoat pisteet tulevatkin juuri vauhdikkaiden action-osuuksien tyylikkäästä ”woomaisesta” toteutuksesta. Niissä John Woo on ilmeisesti omillaan. Sääli, että nuo vauhtipätkät keskittyvät leffan loppuosaan, eivätkä ehdi enää pelastamaan leffan väsynyttä tunnelmaa.

Elokuvaan on saatu mukaan myös kiintiön mukainen moraalinen opetus: ”Jos paljastat jollekin hänen tulevaisuutensa, riistät hänen tulevaisuutensa…”

Genre: Toiminta/jännitys (K15)

Ohjaaja: John Woo

Pääosissa: Ben Affleck, Uma Thurman, Aaron Eckhart, Paul Giamatti, Michael C. Hall

Kesto: 2h 01min

Ensi-ilta: 13.2.2004

Pisteet 2/5