Troija

Elokuvat · Stara.fi

Maailmankuulu Troijan valloituksen tarina on jälleen kerran saatu valkokankaalle. Vaikka tarina on aina sama, niin voisin kuvitella, että tämänkertainen versio on kaikkein näyttävin. Liki kolmituntinen elokuva pitää katsojan hyvin jännityksessä, eikä missään vaiheessa tule pitkästymisen tunnetta. Päinvastoin.

Muinaisessa Kreikassa kaksi nuorta, Troijan prinssi Paris (Orlando Bloom) ja Spartan kuningatar Helen (Diane Kruger) rakastuvat toisiinsa intohimoisesti. Ongelmana tosin on, että Helen on naimisissa Kuningas Menelauksen (Brendan Gleeson) kanssa. Pari päättää karata Troijaan, ja siitä alkaa sota, joka voi tuhota kokonaisen kulttuurin.

Menelausin veli, Kuningas Agamemnon (Brian Cox), kerää maailmanhistorian suurimman armeijan ja tuhat alusta purjehtiakseen Troijaan. Tarkoituksena on valloittaa valtio, jonka muurien taakse yksikään vihollinen ei ole vielä päässyt.

Agamemnon haluaa mukaan myös kuulun taistelijan, voittamattomana pidetyn Akhilleusin (Brad Pitt). Akhilleus haluaa nimensä jäävän historiankirjoihin ja lähtee matkaan. Mutta taistelemaan itselleen, ei vieraalle kuninkaalle. Ratkaiseeko yksi mies Troijan kohtalon? Kestääkö Akhilleusin kantapää? Tuhoutuuko kokonainen kansakunta vain rakkauden tähden?

Viimeisessä taistelussa ovat vastakkain Troijan taitavat soturit ja koko muun Kreikan armeijat. Ratkaisu on kaikkea muuta kuin selvä…

Troija on tyylipuhdas actionleffa, jonka puitteet ovat mytologiassa ja mahtavissa Välimeren maisemissa. Muinaisen Kreikan ja Välimeren alueen mytologiat saavatkin tässä elokuvassa uuden merkityksen.

Vauhdikas ohjaus ja suuret joukkokohtaukset luovat elokuvaan massiivisuutta. Stuntkoordinaattorit ovat tehneet hyvää työtä ja taistelukohtaukset ovat vaudikasta katseltavaa. Tuhannet sotilaat kuolevat vihollisen miekkoihin, nuoliin ja keihäisiin, mutta silti tullaan toimeen ilman turhaa mässäilyä ja verenmakua.

Casting, eli näyttelijävalinnat saavat myös kiitosta. Jokainen rooli sopi sen tekijälle. Varsinkin Brad Pitt Akhilleusina ja Eric Bana prinssi Hectorina ovat huippuluokkaa. Ainoan suuremman miinuksen elokuva saa heikoista musiikkivalinnoista. Antiikin Kreikan taistelujen tuoksinassa soi välillä 70-luvun länkkäreihin paremmin sopiva musiikki.

Vaikka tarinan perusjuoni on jokaisen koulua käyneen ihmisen tiedossa, elokuva piti silti lähes loppuun saakka jännityksessä, eikä tarinan kulku ollut ennalta aavistettavissa. Juonenkäänteet veivät tarinaa vauhdilla ensin pitkin Välimerta ja sitten ympäri Troijan valtakuntaa. Tätä elokuvaa voi sanoa hyvällä omallatunnolla spektaakkeliksi.

Genre: Toiminta/draama (K15)Ohjaaja: Wolfgang PetersenPääosissa: Brad Pitt, Orlando Bloom, Eric Bana, Diane Kruger, Sean Bean, Brian Cox, Peter O’Toole, Brendan GleesonKesto: 2h 46minEnsi-ilta: 14.5.2004

Pisteet 4/5