Van Helsing

Elokuvat · Stara.fiElokuvan tarina sijoittuu 1800-luvun Transsylvaniaan. Dracula pitää vampyyreineen aluetta kauhun vallassa, ja lopullinen maailmanvalloitus on lähellä. Hätiin saadaan lainsuojaton oikeuden puolustaja, Tri Gabriel Van Helsing, joka tuhoaa pahoilla teillä olevia yksilöitä ympäri maailmaa. Heti leffan alussa hän teilaa tohtori Jekyl & Hyden, josta tarina saakin alkunsa.

Van Helsing on hahmona eräänlainen 1800-luvun James Bond. Lainsuojaton oikeuden puolustaja. Transsylvaniassa hän saa avukseen sukunsa kanssa ikänsä Draculaa vastaan taistelleen Annan (Kate Beckinsale), jonka kanssa viimeinen taistelu pahaa vastaan alkaa.

Heti ensimmäisten minuuttien aikana joutuu ihmettelemään käsikirjoituksen ohuutta. Tähän kahden tunnin ylipitkään rainaan on saatu upotettua lähes kaikki kuviteltavissa olevat elokuvamaailman kliseet. Ne saavatkin välillä koomisia ja jopa naurettavia piirteitä. Lisäksi katsoja tietää koko ajan mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Tekijät eivät ole tyytyneet ottamaan mukaan pelkästään kliseitä. Ei toki. Yhden tarinan ammentaminen ei ole käsikirjoitusvaiheessa riittänyt, vaan elokuvaan on pitänyt jostain syystä yhdistää Draculan tarinan lisäksi myös muita klassikkoja. Van Helsing onkin eräänlainen palapeli, jonka osina on käytetty Draculan lisäksi myös Frankensteinin hirviön ja Jekyl & Hyden tarinoita.

Tärkeässä osassa elokuvaa on siis Frankensteinin hirviö, joka on leffassa eräänlainen avain Draculan maailmanvalloitukseen. Hieman yllätäen yksi elokuvan sympaattisimmista hahmoista on juuri tuo hirviö.

Näyttelijäkaarti koostuu lähinnä keskinkertaisista tekijöistä. Parasta antia elokuvassa on Kate Beckinsalen rooli Draculaa metsästävän suvun viimeisenä toivona. Hugh Jackman pääroolissa ei juurikaan säväytä. Van Helsingin hahmossa on liikaa samaa kuin hänen X-Men roolissaan.

Kokonaisuutena Van Helsing on tyhjänpäiväinen, mutta näyttävä ja vauhdikas seikkailutarina. Jos elokuvan haluaa välttämättä nähdä, se kannattaa katsoa elokuvateatterissa, koska siellä yltiömahtipontinen äänimaailma ja upeat miljööt pääsevät hyvin oikeuksiinsa.

Genre: Fantasia/kauhu (K15)

Ohjaaja: Stephen Sommers

Pääosissa: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, David Wenham, Will Kemp, Shuler Hensley

Kesto: 2h 14min

Ensi-ilta: 5.5.2004

Pisteet 1/5