Vares

Elokuvat · Stara.fi

Suomessa tehdään nykyisin niin vähän elokuvia, että niiltä on lupa odottaa aika paljon. Aina odotukset ja lopputulos eivät kuitenkaan kohtaa. Vares ei täytä odotuksia, eikä myöskään tehokkaan markkinointikoneiston lupauksia: ”Kovaksikeitetty toimintatrilleri on sisällöltään astetta kovempi kuin Mäkelän edellinen menestyselokuva Pahat pojat”. Joopa joo.

Kirjailija Reijo Mäen romaaniin Keltainen leski perustuvassa tarinassa olisi aineksia vain tv-elokuvaan. Tarina on sinänsä ihan jees, mutta valkokankaalle saakka ainekset eivät riitä, vaan Vares jää puolinaiseksi välimallin rainaksi.

Kersantti Eeva Sunila (Laura Malmivaara) vangitsee kertausharjoituksissa yksityisetsivä Jussi Vareksen (Juha Veijonen) ja hurmaa tämän. Eevan ilmestyminen valtakunnan uutisten pääaiheeksi tempaa Vareksen mukaan kiihtyvään ajojahtiin sateisessa Etelä-Suomessa.

Mafialta kaapatuilla miljoonilla on monta ottajaa, joille lähimmäisen henki ei ole minkään arvoinen. Eeva Sunila huomaa olevansa vain yksi nappula pelissä, jossa mukana ovat hänen vastavihitty aviomiehensä Antero Kraft, petollinen miestennielijä Ifigenia (Minna Turunen), säälimätön bisneshai Miesmann (Jari Halonen), lahjottu poliisi Koitere (Samuli Edelmann) sekä ammattitappajat Munck (Kari Hietalahti) ja Tetsuo.

Näyttelijäsuorituksista suurin pettymys oli erittäin epäluonnollisen ”kaurismäkeläisen” roolin vetänyt Markku Peltola. Hän esittää leffassa liki statistin roolissa olevaa ja ärsyttävästi artikuloivaa Luusalmea, jonka hahmo luonnollinen kuin kasa märkiä lautoja. Suoritus ei toimi millään tasolla. Suurin positiivinen yllätys oli lyhyen, mutta sitäkin paremman ”pizzakuskin” roolin tehnyt Jasper Pääkkönen. Myös Samuli Edelmann onnistuu hyvin epärehellisenä poliisina.

Veijonen on varmasti hyvä Vareksen roolissa, mutta koko rooli on yllättävän pieni osa koko elokuvassa huolimatta siitä, että elokuva oli nimetty hänen mukaansa. Pahamaineisena rikollispomo Miesmannina nähtävä Jari Halonen on takuulla oikea henkilö sekavan keikarin rooliin.

Elokuvana Vares on pettymys. Niin tarinan kuin roolosuoritustenkin suhteen. Tässä olisi kelpo elokuva esimerkiksi TV2:n maanantai-iltaan, mutta sen suurempaan ainekset eivät yksinkertaisesti riitä. Samojen tekijöiden syksyllä ensi-iltaan tuleva Paha maa antaa odottaa itseltään paljon. Ainakin Vareksen asettama rima on helppo ylittää.

Genre: Toiminta/jännitys (K15)Ohjaaja: Aleksi MäkeläPääosissa: Juha Veijonen, Laura Malmivaara, Samuli Edelmann, Jari Halonen, Minna Turunen, Kari Hietalahti, Pekka Valkeejärvi, Jorma Tommila, Jasper Pääkkönen, Santeri KinnunenKesto: 1h 35minEnsi-ilta: 23.7.2004

Pisteet 2/5