Iconcrash : Nude

Albumit · Stara.fi

Suomalainen Iconcrash on mielenkiintoinen tuttavuus. Jaani Peuhu on tehnyt levynsä materiaalia jo vuosien ajan, ja vanhin levyn biiseistä onkin jo seitsemän vuotta vanha. Tuorein taas tehtiin vasta studiossa. Biisien livetestaus muutti lisäksi albumin lopullista kokoonpanoa, joten nyt pitäisi olla kasassa toimiva kokonaisuus.

Yleinen tunnelma levyä kuunnellessa oli kovin kesäinen, vaikka lyriikoiden puolella mennään suhtellisen tummissa tunnelmissa. Levyn alkupuolella ollaan positiivisemmissa maisemissa, ja meno tummuu selvästi loppua kohti.

Välillä mennään jo jonnekin ulkoavaruuden puolelle, kuten kappaleessa 4. Swanlike on taas rauhallista kitaravoittoista fiilistelyä kesäisen järven rannalla. Kansitietojen mukaan biisissä vierailevat Jonna Pirinen ja Mari Vesala. Tosin tyttöjen osuus on kuihtunut jonnekin taustalle. Chains Around My Heart (again) on jo liian synkkää kauraa, että se olisi mennyt kuuntelunautinnosta.

Biisien tunnelma vaihtelee levyn sisällä kovin paljon – ehkä liikaakin. Tuo johtuu osin siitä, että biisit on tehty useiden vuosien aikana. Tosin levyn kappaleet ovat kokonaisuuksia, joiden pituudesta ei ole säästelty. Pisin viisu kestää yli yhdeksän minuuttia.

Levyllä kuullaan siis myös useita vierailijoita niin mikrofonin kuin soittimienkin varressa. Levyn soundipuoli on hyvin hallussa, eikä ihme, sillä sen on masteroinut Ray Staff, joka on tehnyt yhteistyötä mm. David Bowien, Musen, Starsailorin ja Cradle of Filthin kanssa.

Kokonaisuutena Nude on kaunista, melodista ja melankolista kitararokkia. Tässä on levy, jolle voisi veikata jonkinlaista menestystä myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Pisteet 2/5