Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

Elokuvat · Stara.fiMikael Niemen suosittuun romaaniin pohjautuva Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -draamakomedia kertoo kahden pojan kasvutarinan 60-luvun Tornionjokilaaksosta. Yhteistuotantona Ruotsissa tehdyssä elokuvassa puhutaan sekaisin suomea ja ruotsia. Luonnollisesti myös osa näyttelijöistä on suomalaisia.

Tapahtumat sijoittuvat Ruotsin puolella sijaitsevaan Pajalan pikkukylään, jonka elämänmeno on enemmän suomalaista kuin ruotsalaista. Kaksi viisivuotiasta pikkupoikaa ystävystyvät, vaikka heidän perhetaustansa eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Tiukasti lestadiolaisen isän kasvattama Niila saa maistaa isänsä nyrkkiä ja remmiä lähes päivittäin. Matti taas tulee ”tavallisesta” perheestä ja on saanut vapaamman kasvatuksen.

Nuoruusvuosien vieriessä kaverukset päätyvät moninaisten vaiheiden kautta perustamaan rock-yhtyeen. Matkalla maineeseen on kuitenkin lukuisia esteitä. Loppujen lopuksi ei olekaan väliä yhtyeellä, vaan kasvulla, rakkaudella ja vapaudella…

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on leppoisa elokuva, joka tosin – kuten yleensä käy – kalpenee kirjaan verrattuna. Pienen haastattelukierroksen aikana selvisi, että leffasta pitivät eniten ne, jotka eivät olleen (vielä) kirjaa lukeet. Joka tapauksessa elokuva tarjoaa miellyttävää katsottavaa niin draaman kuin komediankin puolella ja on selkeästi katsomisen arvoinen raina.

Genre: Draama/komedia (K15)

Ohjaaja: Reza Bagher

Pääosissa: Björn Kjellman, Kati Outinen, Sten Ljunngren, Jarmo Mäkinen, Martti Suosalo, Jussi Lampi

Kesto: 1h 47min

Pisteet 3/5