Apulanta

Haastattelut · Stara.fi

Viihdelehti Stara.fi tapasi Apulanta -yhtyeen keulahahmo Toni Wirtasen NRJ-konsertissa Turussa. ”Heinolan rytmikaljuksi” tituleerattu rocktähti odotteli illan keikan alkamista leppoisissa tunnelmissa ja haki oikeanlaista fiilistä soittelemalla backstagella.

Mitä kappaletta Toni bäkkärillä soitti?

– Tää on Da Vincin koodi.

Samanniminen elokuva on tulossa ensi-iltaan alkuvuodesta 2006, joten Tonin esittämä kappale taitaa jotenkin liittyä kyseiseen elokuvaan.

– Mä olin säveltänyt tämän Da Vincin koodin jo vuonna 1996, ja sit tämä Dan Brown törkeästi varasti mun vision. Meillähän on vetämässä koko ajan Heinolan raastuvanoikeudessa tämä juttu, mutta käsittely on viivästynyt monista syistä. Alibi-lehden sivuilla palataan sitten, Toni lohkaisee.

Da Vincin koodi –elokuvaa kuvataan parhaillaan ympäri maailmaa, ja kuvauspaikat on valittu jo kuukausia sitten. Wirtanen ei kuitenkaan saanut olla mukana valitsemassa kuvauspaikkoja.

– Mä en ole missään tekemisissä tuon kanssa. Kappale oli ennen kirjaa ja ennen kuvaa, joten mua on kustu linssiin. Minä olen uhri, Toni vaikeroi avoimessa tilityksessään yksinoikeudella Stara.fi:lle.

Edes elokuvan tähti Tom Hanks ei ole ottanut yhteyttä suomalaisrokkariin kysyäkseen neuvoja esimerkiksi roolihahmonsa sisäistämiseksi.

Elokuvajutut sikseen ja asiaan. Kulunut kesä oli Apulanta-yhtyeelle tuttuun tapaan kiireinen, mutta miehistönvaihdoksista johtuen tavallistakin hektisempi.

– Jälkeenpäin kun katsoo, niin aika nopeasti tämä taas meni. Kesä on jotenkin lyhyt, mutta toisaalta elämä on lyhyt. Elämähän on tavallaan yksi pitkä kesä. Kyse on vaan siitä, että mitä niillä päivillään tekee. Me pidimme hauskaa, Toni äityy filosofiseksi.

Yhtyeen kokoonpano muuttui, kun alkuperäinen jäsen Tuukka Temonen siirtyi kokonaan televisio- ja elokuvamaailmaan. Tuukan tilalle tuli Parta-Sami.

– Välillä täytyy vaihtaa asioita, että hommat toimii taas ja nyt on kyllä ollut tosi mukavaa kaikin puolin.

Alkuvuoden aikana yhtye julkaisu myös uutta materiaalia. Kiila -albumi on yksi vuoden menestyneimmistä kotimaisista levyistä viettäen noin 30 viikkoa Suomen virallisella albumilistalla.

– Välillä täytyy tehdä. Se on vähän sellaista laukaus pimeään tyyppistä ratkaisua. Mun pitää sanoa, että näiden keikkojen ohella on tehty myös uusi Apulanta DVD. Mehän ei olla puhuttu tästä juuri missään, paitsi että teinit on huomannut tuolla keikoilla, kun meillä on sellaiset lakisääteiset lätkät, joissa lukee ”Tilaisuus tallennetaan”.

Kyseinen Apulanta DVD julkaistaan 5. huhtikuuta 2006. Tulossa on paljon livemateriaalia keikkalavoilta ja lavojen takaa.

– Vaikea sanoa vielä, kun en ole itse nähnyt niitä, mutta uskoisin, että tuotantoporras on tyytyväinen. Materiaalia on ihan järjettömän paljon. Oikeastaan tuollaisen DVD:n koostaminen on aika vaikeaa, että siitä saa sellaisen tasapainoisen kokonaisuuden, että siellä on toisaalta sitä musaa niille jotka haluaa katsella sitä musaa ja toisaalta sitä extra-sohjoa niille, jotka diggaa bändiä jo muutenkin ja haluaa nauttia siitä.

– Voin sanoa, että kyllä tästä pitkä tulee. Siitä tulee nälkävuoden mittainen DVD. Mä voin sanoa, että meidän DVD:n kuvausauton bensoihin meni yhtä paljon rahaa, kuin Don Huonojen DVD:n koko budjetti oli. Se on lähtökohta, Toni sivaltaa.

– Materiaaliin on panostettu paljon, mutta se ei meidän tapauksessa ole mikään tae mistään, mutta rahaa palaa kyllä. Rahahan on vain hauskanpitoa varten.

HUOM! Voit kuunnella koko haastattelun Stara.fi podcast -ohjelmassa.

Teksti: Jocka Träskbäck