Sofia Zida

Haastattelut · Stara.fi

Vaasalaissyntyinen, mutta latinojuuret omaava Sofia Zida on tanssittanut kuluvan vuoden aikana upealla Disco Mamazida -singlellään. Esikoisalbuminsa keväällä julkaissut eksoottinen kaunotar päätyi viihdemaailman pyörteisiin jo lapsena.

7-vuotiaana kirkkokuoroon liittynyt Sofia oli mukana myös suositussa Tenavatähti -laulukilpailussa, jonka myötä hän pääsi jo lapsena kiertueelle, eikä paluuta ole ollut.

– Olen ollut lapsesta saakka kiinnostunut musiikista. Minulla oli aina sellainen nauhuri, johon lauloin. Sitä kautta ymmärsin, että laulaminen on minun elämäni. Isäni ja hänen veljensä ovat kaikki muusikoita, joten musiikki on veressä, Sofia kertoo Staralle.

– Tenavatähti oli tosi jännää. Kun näin sen ensimmäisen kerran, niin sanoin, että haluan tuonne ensi vuonna! Sitten lähetin sinne kasetin ja pääsin mukaan. Teimme viikonloppuisin Lapsen tähden -keikkoja ympäri Suomea. Sitä kautta pääsin Lumikki ja seitsemän kääpiötä -musikaaliin, jossa olin mukana kaksi kesää.

Ensimmäinen kiertue 8-vuotiaana

8-vuotiaan lapsen näkökulmasta kiertue-elämä oli taatusti eksoottista, kun kaverit leikkivät vielä kotonaan legoilla ja barbeilla.

– Se oli siistiä. Olin aina ihan fiiliksissä, koska pidän esiintymisestä ja laulamisesta. Se on sitä mitä minä rakastan. Kouluista olen käynyt vain peruskoulun, koska olen aina tiennyt musiikin olevan minun juttuni. Olen edennyt hitaasti ja välillä on tuntunut hieman vaikealta, mutta kyllä sen kestää, kun tietää mitä haluaa tehdä.

12-vuotiaana Helsinkiin muuttanut Sofia halusi jatkaa musiikin opiskelua myös uudessa kotikaupungissaan.

– Pyrin Pohjois-Helsingin bändikoulun teatterilinjalle ja pääsin sinne. Teimme koulussa Pois alta -musikaalin, joka oli aika pitkä projekti. Sitten kuvioihin tuli F2F-yhtye, eli taukoja en ole ehtinyt pitää.

– Olin nuorempana, 12 – 14-vuotiaana, myös lapsimallina, koska pidän kameran edessä olemisesta. Nykyisin haluan kuitenkin, että kuvaukset liittyvät musiikkiin, kuten esimerkiksi musiikkivideoihin. Haluan tehdä nyt omaa juttuani.

Vaikka Sofia Zida esiintyy nykyisin sooloartistina, hänen monipuoliselle uralleen mahtuu myös bändikokeiluja. Vuonna 2002 hänet nähtiin siis F2F -danceduon riveissä. Yhtye julkaisi singlen Losing My Mind (Far Out), joka perustui Far Out televisio-ohjelman tunnuskappaleen.

Levytyssopimus mainosmusiikilla

Ensimmäisen soolosinglensä nuori tähti julkaisi Sofia -nimellä vuonna 2004. You Know What To Do tuli tutuksi Pantteri-makeisten mainoskappaleena, ja sen myötä Sofia sai levytyssopimuksen monikansalliselle EMI Musicille. Janet Jacksonin idolikseen mainitsevan Sofian nykyinen soundi on monipuolinen sekoitus tämän päivän musiikkityylejä.

– Levy on sekoitus r&b-, pop- ja disco-tyylejä. Behind The Waterfalls on mielestäni house-r&b ja Never Walk Away on puolestaan poppiballadi. Sitten Disco Mamazida on disco-housea. Levystä tuli todella monipuolinen kokonaisuus.

Parasta Sofian musiikissa ovat tarttuvat melodiat, jotka kuuntelija jää kuin varkain hyräilemään. Ne ovatkin suurelta osin nuoren popparin omaa käsialaa.

– Kaikki biisit on tehty yhdessä, mutta itse olen tehnyt levylle melodioita, sillä pidän niiden tekemisestä. Minulla on aina sanelukone mukana, koska melodioita voi tulla mieleen ihan koska vain. Musiikin tekeminen kiinnostaa minua ja jatkossa haluankin opiskella tuottamispuolta.

Haastatteluhetkellä Sofiaa jännitti kovasti, sillä hänen isänsä oli parin päivän päästä tulossa Suomeen 14-vuoden tauon jälkeen. 22-vuotias Sofia oli nähnyt isänsä viimeksi 8-vuotiaana.

– Tosiaan neljätoista vuotta! Vietän isäni kanssa kaksi viikkoa ja lähdemme käymään Ruotsissa tapaamassa sukulaisia. Jännittää todella kovasti. Hyvä että pysyn pystyssä. Olemme pitäneet viimeiset kolme vuotta yhteyttä ja ihan viime aikoina soitelleet todella usein. Isäni on muusikko, joten keskustelemme useimmiten musiikista, Sofia hehkuttaa.

Lähes koko Sofian suku on musikaalista väkeä, ja esimerkiksi hänen serkuillaan on Ruotsissa suosittu reggaeton-yhtye. Myös sisko on päässyt valitsemallaan uralla korkealle.

– Siskoni on stylisti. Hän stailasi esimerkiksi Madonnan Hung Up –musiikkivideossa nähtävät tanssijat, Sofia iloitsee siskonsa menestyksestä.

Heinäkuussa Sofia Zida suuntasi Hair -musikaalin tähdeksi ulkomaille. Ulkomaat ovat muutenkin kansainvälisen neitokaisen tähtäimessä.

– Viiden vuoden kuluttua näen itseni laulamassa myös Suomen ulkopuolella, Sofia päättää haastattelun ja suuntaa illan keikan soundcheckiin.

Pekka Tuuri