Apple ja The Beatles hautasivat sotakirveen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Tietotekniikkayhtiö Apple Inc. ja The Beatles -yhtyeen omistama Apple Corps -yritys ovat kiistelleet Apple -tavaramerkistä jo lähes kahden vuosikymmenen ajan, mutta ovat nyt viimein päässeet yhteisymmärrykseen asiassa.

Maanantaina julkistetun sopimuksen myötä The Beatlesin musiikkia tulee jatkossa myyntiin myös iTunesin digitaaliseen musiikkikauppaan. Sopimus päätti samalla oikeudenkäyntien sarjan, jonka oli määrä jatkua myöhemmin tässä kuussa Lontoossa. Joidenkin huhujen mukaan pian julkistettaisiin myös The Beatles -teemainen iPod.

Oikeudenkäyntien sarjassa oli seuraavaksi vuorossa valitus taannoisesta Englannin korkeimman oikeuden päätöksestä. Nyt kiisteltiin vuonna 1991 tehdyn sopimuksen rikkomisesta, kun Apple Inc. oli laajentanut toimiaan musiikin pariin mahdollisesti sopimuksen vastaisesti.

– Rakastamme Thea Beatlesia, ja on tehnyt kipeää kiistellä heidän kanssaan näistä tavaramerkeistä. Tuntui hyvältä sopia asia positiivisessa hengessä, Applen johtaja Steve Jobs totesi helpottuneena tiedotteessaan.

– On hienoa jättää kiista taaksemme ja suunnata eteenpäin. Lähivuodet tulevat olemaan erittäin jännittävää aikaa. Toivomme Apple Incille menestystä, Apple Corpsin johtaja Neil Aspinall totesi.

Sopimuksen taloudellisia lukuja ei paljastettu, mutta sen mukaan Apple Inc. sai kuitenkin kaikki oikeudet kiistanalaisiin Apple -tavaramerkkeihin, mukaanlukien iTunesin logoon. Samalla Apple Inc. luovutti The Beatlesin yhtiölle useiden muiden tavaramerkkiensä käyttöoikeuden.

The Beatlesin jäsenet perustivat Apple Corpsin vuonna 1968 hoitamaan asioitaan. Yhtiön logona oli vihreä omena. Apple Inc. perustettiin puolestaan Apple Computers -nimellä vuonna 1977, ja yhtiön logona oli niin ikään omena. Jobs halusi nimi- ja logovalinnalla kunnioittaa fanittamaansa yhtyettä.