Ruotsalaisyhtiö viemässä Pirate Bayn tavaramerkin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Maailman tunnetuin yksittäinen piraattisivusto The Pirate Bay on joutunut varsin koomiseen tilanteeseen, kun tekijänoikeuksien loukkaamisesta syytetty palvelu väittää itse joutuneensa tavaramerkkiloukkauksen uhriksi ja penää nyt kiivaasti oikeuksiaan.

Tiedostojakoon liittyvä verkkopalvelu tunnetaan merirosvolaivaa kuvaavasta logostaan. Palvelun tunnusta ei kuitenkaan ole rekisteröity tavaramerkiksi. Nyt ruotsalainen Sandryds Handel -yritys on hakenut lähes identtisen tunnuksen rekisteröintiä itselleen Ruotsin patentti- ja rekisterihallitukselta, ruotsalainen radioasema P3 uutisoi ensimmäisenä. Samankaltaisia tavaramerkkejä voi olla samanaikaisesti rekisteröitynä tuotteille tai palveluille, jotka eivät ole samankaltaisia. Esimerkiksi LO Smith AB -yhtiö rekisteröi taannoin Pirate Bay -tavaramerkin rommille.

Sandryds Handel suunnittelee kuitenkin myyvänsä Pirate Bayn nimellä muiden muassa USB-muistitikkuja, joiden piraattisivusto katsoo liittyvän toimintaansa ja siten saavan suojaa vakiintumisen myötä. Mikäli näin katsotaan, tullaan yhtiön hakemus ja tavaramerkki kumoamaan. Oikeuskäytännössä ja tavaramerkkien luokituksessa tallennusvälineitä ja verkkopalveluja ei ole kuitenkaan pidetty samankaltaisina. Koska nyt haettu logo on tekstiä myöden lähes identtinen Pirate Bayn logon kanssa, kyseeseen voi tulla myös tekijänoikeusloukkaus logon suunnittelijaa kohtaan.