Mistä tunnistaa valehtelijan? Asiantuntijat vastaa

Ohhoh! Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Kovin moni ei varmaankaan voi väittää, ettei ole koskaan päästänyt suustaan valhetta. Pienet valkoiset valheet ovat joidenkin mielestä hyväksyttyjä, jos valhe ei loukkaa muita. Nyt asiantuntijat ovat selvittäneet yleisimpiä tunnusmerkkejä, joilla voi tunnistaa valehtelijan.

Kehonkielen tutkijoiden mukaan valehtelun voi esimerkiksi havaita siitä, jos ihminen peittelee puheensa aikana suutaan. Hampaiden piilottelu nimittäin viestii siitä, että puhuja yrittää salailla totuutta. Asiantuntija Marc Salemin mukaan myös äkillinen ja nopea hymyileminen on yksi valehtelijan tunnusmerkeistä.

– Aito hymy muuttaa ihmisen kasvoja, sillä heidän silmänsä kirkastuvat ja kulmakarvat nousevat. Tekohymy taas on nopea ja välitön, Salem kertoi The Daily Mail -sivuston mukaan.

Salemin mielestä ihmisen huomaa valehtelevan myös siitä, jos hän puhuessaan alkaa käyttäytymään luonteestaan poikkeavasti. Erikoinen käytös ja puheen sopertaminen on nimittäin yksi varoittava tunnusmerkki siitä, että ihminen valehtelee.