Rattijuoppo unohtui eristysselliin 22 kuukaudeksi – tähtitieteellinen korvaussumma

Ohhoh! Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Vankiloissa on tunnetusti eristyssellejä, joihin esimerkiksi sääntöjä rikkovat tai uhkaavasti käyttäytyvat vangit voidaan lukita. Nyt eräs amerikkalainen vanki on voittanut pitkän oikeustaistelun Dona Ana -vankilaa vastaan.

Stephen Slevin nimittäin joutui virumaan peräti 22 kuukauden ajan eristyssellissä. Rattijuopumuksesta ja auton varastamisesta vuonna 2005 pidätetty mies lukittiin eristysselliin, koska hänellä oli historia mielenterveydellisistä ongelmista. Slevinin mukaan hänet kuitenkin unohdettiin eritysselliin, joten häntä kohdeltiin epäinhimillisesti.

– Vanginvartijat vain kävelivät ohitseni päivä päivältä ja katsoivat, kun kuntoni heikkeni, Slevin kertoi The Daily Telegraph -sivuston mukaan.

Slevin ei muun muuassa käynyt lainkaan terveystarkastuksissa. Vangin asianajajan mukaan hänet vieroitettiin ihmisten keskuudesta, jolloin yksinäisen Slevinin mielenterveys vain paheni. Lisäksi Slevin muuttui kahden vuoden aikana lähes toiseksi ihmiseksi, sillä vangin kasvot muun muuassa peittyivät parran ja hiusten alle. Myös miehen varpaankynnet kasvoivat kippuralle tämän varpaiden päälle.

Tapaus on yksi Amerikan historian suurimmista vankien kansalaisoikeuksia käsitelleistä oikeudenkäynneistä. Erityssellissä riutunut Slevin kertoi, ettei hänelle ollut tärkeintä saada vain rahaa. Hän nimittäin toivoi, että oikeudenkäynnin myötä ihmiset saavat tietää vankien surkeista oloista. Mies onkin nyt 22 miljoonaa dollaria rikkaampi ja kaikki syytteet häntä vastaan on vedetty pois.