Arvostelu: The Best Exotic Marigold Hotel

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Intia tunnetaan maana, joka herättää voimakkaita reaktioita yleensä niin hyvässä kuin pahassa. Paikka on omiaan elämänmuutokseen, ja se voi olla juuri sitä mitä joukko brittiläisiä eläkeläisiä kaipaakin viimeisten vuosiensa iloksi.

Kulttuurishokilta ei voida kuitenkaan välttyä, ja tästä hauskasta erilaisten ihmisten, elämänkohtaloiden ja kulttuurien yhteentörmäyksestä kertoo The Best Marigold Hotel -elokuva. Lämminhenkisessä elokuvassa seitsemän eläkeläistä pakkaa tavaransa ja lähtee lupaavien mainosten innostamana Intiaan luksushotelliin, joka lupaa tarjota kaiken vanhusten tarvitseman.

Eläkeläiset reagoivat eri tavoin auringonpaahteiseen ja meluisaan maahan. Asettuessaan Best Exotic Marigold -hotelliin, joka ei yllättäen vastaakaan hohdokkaiden esitteiden loistoa, joutuu kukin vanhuksista päättämään kuinka ottaa vastaan tilanne, joka ei menekään aivan oppikirjan mukaan.

Judi Denchin tulkitsema sielukas leski Evelyn vertaa elokuvassa Intiaa suureksi meren aalloksi, joka voi hukuttaa sen, joka pistää sitä vastaan. Samalla aalto voi nostaa harjalleen uskaliaan, joka hyppää mukaan sen kyytiin. Tämä ajatus kantaa läpi elokuvan, kun sen elämänmakuiset hahmot alkavat elää arkeaan uudessa ympäristössä.

Elokuvan tähtikaarti on brittinäyttelijöiden aatelia. Filmi seuraa vanhan, erilleen ajautuneen pariskunnan Douglasin ja Jeanin (Bill Nighy ja Penelope Wilton), lonkkaleikkauksen läpikäyvän äkäisen Muriel-mummon (Maggie Smith) ja muun muassa homorakastaan etsivän eläköityneen tuomarin Grahamin (Tom Wilkinson) värikästä arkea eksoottisessa hotellissa. Intiassa elämä voi alkaa uudelleen, vanhat rakkaudet löytyä ja uusia tuttavuuksia tulla elämään.

Nuori Hollywood-lupaus Dev Patel tekee elokuvan mehukkaimman roolisuorituksen optimistisena hotellinomistajana Sonnyna. Hän on hotellin sydän ja sielu, ja Patelin hahmo tuo elokuvaan sen välillä kaipaamaa keveyttä ja komiikkaa. Sonnyn suusta kuullaan tuo elähdyttävä lause, joka muistuttaa, että ”lopulta kaikki kääntyy hyväksi, eikä mikään ole loppu ennen kuin asiat ovat hyvin”.

Onnellinen loppu kuuluukin kieltämättä The Best Exotic Marigold Hotel -tyyliseen elokuvaan. Elokuvaa voisi loihtia hyvän mielen filmiksi, vaikka se ei täysin unohda elämän realiteettejakaan. Vanhuus voi olla vaikeaa, mutta se on kuitenkin ennen kaikkea asennekysymys. Elokuvien Rakastunut Shakespeare ja Kapteeni Corellin mandoliini ohjaaja John Madden on luonut jälleen yhden tunteellisen draaman, joka lämmittää sen elämänmakuisilla kohtaloilla.

Lajityyppi: Komedia, draama

Ohjaaja: John Madden

Pääosissa: Judi Dench, Bill Nighy, Maggie Smith, Tom Wilkinson, Dev Patel, Celia Imrie, Penelope Wilton

Ensi-ilta: 23.3.2012

Kesto: 2h 04 min

Ikäraja: 7

Pisteet 3/5

Uusimmat