Valamiehen valinta pahasti pieleen – kaksi kertaa

Ohhoh! Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa on käytössä valamiesjärjestelmä, jossa tavallisia kaduntallaajia kutsutaan oikeudenkäynteihin ratkaisemaan, ovatko rikoksesta syytetyt syyllisiä. Valamieheksi valituksi tulemiseen ei voi itse vaikuttaa. Otsikoihin on nyt noussut tapaus, jossa valinta on mennyt lievästi sanottuna pieleen.

Jacob Clark -niminen yhdeksänvuotias poika on nimittäin kutsuttu valamieheksi oikeudenkäyntiin – jo toisen kerran. Erikoista amerikkalaispojan tapauksessa on se, että valamieheksi voidaan valita ainoastaan 18 vuotta täyttäneitä kansalaisia. Daily Mail -lehden mukaan Jacob tuli ensimmäisen kerran kutsutuksi valamiestehtävään ainoastaan kahden vuoden ikäisenä. Nyt poikaa on pyydetty jo toistamiseen valamieheksi – kirjoitusvirheen takia.

Pikkupojan ikä on nimittäin kirjattu virallisiin kutsupapereihin väärin. Valamiestehtävään kutsuvissa kirjeissä pojan syntymävuodeksi on laitettu vuosi 1982, vuoden 2002 sijaan. Pojan kerrotaan ihmetelleen vanhemmilleen, mitä valamiesvelvollisuus on. Jacobin isä ottikin tilanteesta vaarin ja selitti pojalleen, mitä valamiehet oikein tekevät.

Asiasta innostunut pikkupoika joutuu kuitenkin odottamaan vielä vuosia päästäkseen valamieheksi. Jakobin perhe lähetti kutsukirjeen takaisin oikealla iällä varustettuna. Yhden tarkistuspuhelun jälkeen hänet vapautettiin valamiesvelvollisuudestaan.