Näin saat lapsen syömään vihanneksia – liian yksinkertaista ollakseen totta?

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Vanhemmat pyrkivät monesti tekemään lastensa ruokailusta mahdollisimman terveellisen ja ravitsevan. Vanha klisee on, etteivät lapset useinkaan välitä lautasen reunalla olevista vihanneksista.

Nyt amerikkalaiset tutkijat väittävät kuitenkin löytäneensä ongelmaan ratkaisun, joka hämmästyttää yksinkertaisuudellaan. Oregonin yliopiston tutkimuksessa nimittäin selvisi, että lapset, jotka juovat aterioillaan vettä, syövät usein myös helpommin vihanneksia ruokailun yhteydessä.

Tutkijoiden mukaan veden juottaminen lapselle saa tämän tekemään parempia ravitsemuksellisia valintoja. Tutkimuksessa tutkittiin 75 lapsen ruokailua.

Tutkimukseen osallistuneet lapset olivat iältään 3 – 5-vuotiaita. Lapset söivät veden kanssa merkittävästi enemmän porkkanaa ja paprikaa, kuin jos heillä oli ateriansa kanssa limonadia. Professori Bettina Cornwellin mukaan tämä johtuu siitä, että lapset yhdistävät helposti makeat juomat suolaisiin ja rasvaisiin ruokiin.

– Ihmisen makutottumukset muokkautuvat jo hyvin nuorella iällä, ja totumme helposti tietynlaisiin yhdistelmiin. Kun lapsille juottaa aterioilla vettä, se vähentää epäterveellisiä tapoja, kertoo Bettina Cornwell Daily Mail -sivustolle.

Tutkijat myös esittävät mullistavan teorian, jonka mukaan veden tarjoileminen aterioilla olisikin ratkaisu kansakunnan suureen ylipaino-ongelmaan. Heidän mukaansa ihmisen lapsuudessa luodut tottumukset vaikuttavat pitkälle tulevaan elämään. Ruoan esillepanoon ja ateriakokonaisuuksiin on siis hyvä tulevaisuudessa kiinnittää enemmän huomiota, jos haluaa pitää itsestään hyvää huolta.