Tutkimus paljasti: Yhdessä nukkuminen on terveellistä – myös ilman seksiä

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Pariskunnat yleensä nautiskelevat öisinkin toistensa läheisyydestä käpertymällä sylikkäin nukkumaan. Monelle sinkulle suhteen alussa lähekkäin nukkuminen voikin olla tottumiskysymys. Nyt Wall Street Journal -lehti kertoo, että toisen ihmisen vieressä nukkumisesta voi olla myös terveydellistä etua.

Lehden kirjoituksen mukaan pariskunnat hyötyvät samassa sängyssä nukkumisesta. Eräs tutkimus todistaa, että pitkäaikaisissa suhteissa elävät naiset muun muassa nukahtavat iltaisin nopeammin. He myös heräävät harvemmin yön aikana kuin sinkkunaiset tai tuoreessa suhteessa elävät kanssasisarensa.

Tutkijat arvelevat, että yhdessä nukkuminen lisää turvallisuudentunnetta ja laskee siten stressihormonien tuotantoa. Yhdessä hempeily luonnollisesti myös vapauttaa rakkaushormonina tunnettua oksitosiinia. Tutkijoiden mukaan hyvät yöunet partnerin vieressä voivat jopa olla syy siihen, miksi parisuhteessa elävät ihmiset elävät yleensä pidemmän ja terveellisemmän elämän.

Suhteen tila vaikuttaa myös unen laatuun ja toisinpäin. Yönsä levollisesti nukkuneet naiset kommunikoivat positiivisemmin partneriensa kanssa. Sinkkujen ei kannata huolestua yksin elämisestään, sillä joskus pariskunnillakin on ongelmia rakastavaisten erilaisten unitottumusten vuoksi.

Artikkeli ehdottaa, että erillisten peittojen käyttäminen voi joskus auttaa rakastavaisia unen löytymisessä. Myös erikoisvalmisteiset patjat, jotka eivät heilu kumppanin liikehtimisestä, voivat auttaa unen saamisessa. Eniten pariskuntia auttaa kuitenkin samankaltaisen unirytmin löytäminen. Joskus kuitenkin on vain tarpeen hyväksyä, että kumppani onkin yöihminen, vaikka itse nauttisikin eniten aikaisista aamuista.