New Yorkin asuntopulaan alle 28 neliön yksiöitä: ”Kuin vankisellejä!”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suurkaupungeissa tilasta on tunnetusti puutetta, ja tilanne on erityisen paha esimerkiksi New Yorkissa. Miljoonakaupungin asunnot ovat pieniä, eivätkä ne riitä kaikille halukkaille. Nyt kaupungin pormestari Michael Bloomberg yrittää ratkaista asukkaiden asunto-ongelmia entistä pienemmillä asunnoilla.

Daily Mail -lehti kertoo miehen hankkeesta, jonka myötä kaupunkiin pyritään tuomaan hieman alle 28 neliömetrin kokoisia yksiöitä. ”Mikro-yksiköiksi” nimetyt asunnot mullistaisivat kaupungin asuntomarkkinat. Tällä hetkellä New Yorkissa on voimassa kaavoitussäännös, jonka mukaan asuntojen tulee olla vähintään 37 neliömetrin kokoisia. Bloomberg haluaa kumota tämän säännöksen helpottaakseen kaupungin akuuttia asuntopulaa. Katso kuvat tästä.

Manhattan on maan ykkönen yksin asuvien luvuissa, sillä vuoden 2010 väestönlaskennan mukaan jopa 46,3 prosenttia alueen talouksista koostuu yhdestä hengestä. Korkeiden vuokrien takia newyorkilaiset ovat tottuneet ahtaisiin asuntoihin ja niiden vaatimiin kompromisseihin. Monet käyttävätkin esimerkiksi uunejaan kenkätelineinä tai vaatekaappeina tilan puutteen vuoksi. Kaupungissa vuokralla asuvista asukkaista jopa kolmannes käyttää tuloistaan yli puolet vuokran maksuun.

New York ei ole kuitenkaan ainoa yhdysvaltalaiskaupunki joka pyrkii pienentämään asuntojaan. Esimerkiksi sanfranciscolaiset rakennuttajat ovat hakeneet lupaa tehdä kaupunkiin minimaalisia 14 neliömetrin vuokra-asuntoja. Myös Bostonin asuntoja pyritään tulevaisuudessa pienentämään.