Maailman suurin helmi 10 miljoonaa vuotta vanhassa osterissa – yllättävä ongelma

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maapallomme historiasta kertovat muinaisesineet ovat tutkijoille elintärkeitä tiedonlähteitä. Nyt tiedemaailma on riemastunut tuoreesta löydöksestä. Britanniassa on nimittäin löydetty 145 miljoonaa vuotta vanha osteri, jonka sisällä saattaa hyvinkin olla maailman suurin helmi.

Kyseessä on lähes 18 senttimetriä halkaisijaltaan oleva osteri, jonka sisällä on magneettikuvausten perusteella golfpallon kokoinen helmi, Daily Mail -lehti uutisoi. Helmeen ei kuitenkaan päästä käsiksi yllättävästä syystä. Tutkijoiden mukaan osteria ei avata, koska se tarkoittaisi arvokkaan fossiillin tuhoamista.

Fossiilin sisällä oleva helmi voi olla jopa tuhansien eurojen arvoinen. Siksi osteria pidetäänkin visusti vartioituna Blue Reef -akvaariossa Portsmouthissa. Ennen kyseistä osteria löydetty maailman suurin helmi on ollut noin puolet brittiläisosterin helmen koosta. Ennätysosteri oli ollut alunperin erään kalakauppiaan hallussa. Akvaario sai kuitenkin pyydettyä kalakauppiaalta luvan ennätyskokoisen osterin näytteillepanoon.