Tutkija varoittaa: Energiajuoman ja alkoholin sekoituksella yllättäviä seurauksia

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Suomessakin suosituimpiin alkoholijuomiin lukeutuu drinkkejä, joissa alkoholia on sekoitettu energiajuomiin. Jekkubatteryiden ja muiden energiajuomapitoisten drinkkien ystävien kannaa kuitenkin perehtyä myös alkoholin ja kofeiinin yhdistämisen vaaroihin, joita tuore tutkimus on nyt kartoittanut.

Journal of Caffeine Research -lehdessä julkaistu tutkimus sai nimittäin selville, että alkoholi ja kofeiini yhdessä vaikuttavat ihmisiin negatiivisemmin kuin pelkkä alkoholi. Energiajuomapitoisia juomia nauttinut ajaa esimerkiksi todennäköisemmin autoa humalassa ja ottaa muitakin tarpeettomia riskejä. Tutkija Kathleen Miller perehtyi tutkimuksessaan 648 oppilaan juomatapoihin ja seksuaaliseen käyttäytymiseen.

Pääasiassa 18 – 21 -vuotiaita oppilaita seurannut tutkimus sai selville, että kofeiinia ja alkoholia sekoittaneet nuoret eivät harrastaneet suojaamatonta seksiä ikätovereitaan todennäköisemmin. Heillä oli kuitenkin todennäköisemmin ollut irtosuhteita henkilöiden kanssa, joiden kanssa he eivät olleet seurustelusuhteessa, tai joita he eivät tunteneet kovin hyvin.

Alkoholia ja kofeiinia sekoittaneet olivat myös muita todennäköisemmin humalassa tai huumausaineiden alaisena harrastaessaan seksiä.

Samoja efektejä seksuaalisessa käyttäytymisessä ei havaittua ainoastaan alkoholia kuluttaneilla. Kofeiniin vaikutuksia alkoholiin sekoitettuna on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa. Vuonna 2007 amerikkalaistutkijat saivat selville, että kofeiinia ja alkoholia yhdistäneet opiskelijat syyllistyivät muita kaksi kertaa todennäköisemmin seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Heitä myös käytettiin seksuaalisesti hyväksi lähes kaksi kertaa muita todennäköisemmin.

Tutkimuksen suorittaneen Millerin mukaan kofeiini alkoholin kanssa lisää ihmisten riskialtista käyttäytymistä juuri kofeiinin piristävien vaikutuksen takia. Tällöin humalassa oleva ihminen ei ymmärrä humalatilansa vahvuutta, sillä kofeiini häivyttää tavallisia humalatilan varoitusmerkkejä, kuten väsyneisyyttä. Joidenkin tulosten mukaan kofeiini myös saa ihmiset haluamaan lisää alkoholia.