Haastattelussa Kaija Koo

Haastattelut · Neea Jokinen

Huippusuosittu suomalainen Kaija Koo on niittänyt menestystä jo usealla eri vuosikymmenellä, mutta siitä huolimatta hän on onnistunut saamaan kerta toisensa jälkeen myös uudet sukupolvet innostumaan musiikistaan. Stara tapasi Kaija Koon festarikeikan jälkeen Tampereella.

Suosikkilaulaja on ehtinyt pitkällä urallaan valloittaa jo useita sukupolvia, mikä näkyy joskus myös keikoilla.

– Välillä musta tuntuu, että jopa kolme sukupolvea on tuolla keikalla katsomassa. Ikiliikkuja on keksitty. En mä tiedä, hienoahan se on, että musiikki voi myös yhdistää eri sukupolvia. Siinä on jotain silleen hienoa, Kaija Koo kertoo Staralle.

Kuluneena kesänä Kaija Koo on kiertänyt aktiivisesti Suomen festareita ja keikkalavoja, mutta keikkamäärä ei ole kuitenkaan noussut kovin suureksi.

– Teen varmaan vähemmän kuin monet muut näistä kesän kiertäjistä. Moni ihmettelee, että mä teen näin vähän, mutta mulla on jotenkin sellainen olo, että mä haluan säilyttää ääneni hyvässä kunnossa, että se esiintyminen on sitten hyvä. Mä en tiedä onko tää oikea filosofia, mutta näin mä oon sen miettinyt.

Kesälomaan ei ole verkkaisesta keikkatahdista huolimatta ollut kuitenkaan juuri aikaa.

– Ei mulla sellaista varsinaista kesälomaa ole. Viikolla on vapaata joitakin päiviä. Sit tulee kaikenlaista muutakin, että laulajan työ on paljon muutakin kuin esiintymistä.

”Fiilis menee vaan liian kovaksi”

Laulajan suosio näkyy keikkapaikkojen lipputiskin lisäksi ajoittain myös lavan edessä, jossa nähdään välillä vauhdikkaitakin välikohtauksia.

– Niitä on koko ajan. Mä olin tossa Lohjan Rantajameilla, niin siellä joku nuori mies innostui niin kauheasti, että se hyppäsi sieltä aidan yli sellaiseen turvaväliin. Sit sieltä tuli järjestysmiehet. Viisi miestä piti sitä maassa ja se huusi ”Kaija! Kaija!”. Sit mä yritin rauhoitella sitä, että ”Älä nyt, sä pääset takaisin tonne. Älä karju siellä!”

– Sille tuli vaan sellainen tila. En tiedä mikä vimma sille tuli. Sit samalla keikalla tuli toinenkin samanlainen tapaus. Se oli jännää, että kaksi samalla keikalla. Ne molemmat oli sellaisia alle kolmekymppisiä miehiä. En tiedä mitä ihmeellistä sillä keikalla tapahtui. Fiilis menee vaan liian kovaksi.

Yhä edelleen lavalle lentelee keikkojen klassikoita, eli miesten alushousuja. Kaija Koo ei ole tästä trendistä kuitenkaan enää kovinkaan innoissaan.

– Se on ihan tyhmä ja vanhanaikainen juttu. Ihmiset heittelee kaikenlaisia juttuja sinne, mutta eipä juuri enää. Stringitkin on joskus heitetty, Kaija Koo paljastaa.

”Mä oon ollut kauhean ujo tyttö”

Pitkä ura tuo mukanaan vankan kokemuksen keikkailusta ja musiikkialalta. Monet nuoremmat tähdet ovatkin kääntyneet Kaija Koon puoleen kysyäkseen neuvoja ja vinkkejä omalle uralleen.

– Näistä nuoremmista moni on soittanut mulle ja kysynytkin neuvoja. Mikäli pystyn auttamaan, niin toki autan. Riippuu mistä on kysymys. Mun mielestä musiikin tai minkä tahansa tekeminen, niin sun pitää oikeasti koskettaa ihmisiä.

Idolsit, X Factorit, Talentit ja Voicet ovat nostaneet suomalaiseen viihdemaailmaan monia uusia tähtiä, mutta kovin monet voittajat ovat unohtuneet yhtä nopeasti tulivat tunnetuksi. Ihmisten tavoittamisessa tärkeintä on ihmisten koskettaminen oikealla tavalla.

– Laulukilpailussa, jossa on paljon kilpailijoita, niin ei se teknisesti lahjakkain ole se paras. Aina kun tulee se tietty tyyppi, joka koskettaa ihmisiä, niin se on se tyyppi, joka on oikea tapa. Tunnepuoli. Tänä päivänä on hienoa koulutusta ja uusia laulumetodeja, miten opiskellaan laulamaan. Tottakai se helpottaa, kun sulla on enemmän keinoja ilmaista sitä. Meidän aikana mentiin tunteella vaan. Mä oon itseoppinut laulaja ja olen itse oppinut esiintymään.

Kaija Koo paljasti Staralle haastattelussa, että lapsena hän pelkäsi kaikenlaista julkista esiintymistä.

– Se on sellainen jännä juttu, että mä oon ollut kauhean ujo tyttö. Mä en ollut ollenkaan se, joka halusi näytelmäkerhoon eikä mihinkään. Mä en esiintynyt ollenkaan. Musta oli kauhea ajatus, että joutuisin luokan eteen sanomaan jotain. Viittaaminen oli mulle ihan kauhistus. Mä en viitannut, vaikka mä tiesin, kun mä en halunnut olla esillä, Kaija Koo paljasti.

– Se oli sit ihan ensimmäinen kerta, kun meillä oli sellainen laulutrio missä mä lauloin. Me laulettiin sellaisia hieman jazzahtavia biisejä. Ihan ensimmäinen kerta, kun me esiinnyttiin, niin se oli jännä juttu mitä silloin tapahtui. Yksi opettaja sit muisteli myöhemmin ja sanoi huomanneensa heti kun mä tulin lavalle, että ”Tuo on esiintyjä”. Se tapahtui siinä. Hän sanoi nähneensä sen heti. Ihme juttu. Mä en osaa selittää sitä.

”Elän nyt urani kohokohtaa”

Pitkästä urasta huolimatta kulunut kesä on ollut laulajalle parasta aikaa. Perustelutkin olivat selvät.

– Musta tuntuu, että mä elän just nyt sellaista kohokohtaa. Mulla on ollut kaikennäköistä mitä mulle on tapahtunut, mutta mä en ole ehkä aiemmin niin täysipainoisesti osannut nauttia siitä mitä mä oon saanut. Nyt mä ymmärrän sen arvon näiden vuosien jälkeen.

Kaija Koo nähtiin taannoin television suositussa Kuorosota-realitysarjassa johtamassa Tuusulan kaupunkilaisista koottua kuoroa. Ryhmä putosi kisasta kuitenkin nopeasti.

– Mä tiesin kyllä, että Tuusula tippuu heti alkuun. Aina ne, jotka ovat muualta, pärjäävät paremmin. Mä tiesin, mut mä halusin jotenkin silti lähteä siihen. Mä tiesin, että eivät me siinä kauaa olla, Kaija Koo paljasti Staralle.

– Se mikä siinä oli hienoa, niin mä tapasin nämä tuusulalaiset laulajat. Se oli kaikista hienointa. Mä tein maaliskuussa upeasti onnistuneen konserttikiertueen, ja mä sain heidät Finlandia-talolle laulamaan mun konserttiin. Se oli upeaa.

Neea Jokinen

Tammerfest