Twitter-huijaus paljastui: Lady Gagalla miljoonia valeseuraajia?

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Maailman suosituimpiin poptähtiin lukeutuva Lady Gaga on tällä hetkellä Twitter-palvelun seuratuin henkilö. Laulajattarella on tällä erää lähes 30 miljoonaa seuraajaa, joista osan epäillään nyt olevan huijausta. Eräs brittiläinen yritys on nimittäin keksinyt tavan tutkia Twitter-käyttäjien tilejä ja jäljittää niiden joukosta valetilit.

Status People -yrityksen kiinnostus on suuntautunut erityisesti huimia seuraajalukuja kerääviin tähtiin, kuten Lady Gagaan, Justin Bieberiin ja Katy Perryyn. Yritys on kehittänyt tietokoneohjelman, jonka avulla se pystyy erottelemaan Twitter-seuraajien tileistä aktiiviset, vähän käytetyt ja valetilit. Firma aloitti ohjelman kehittelyn, kun se kuuli brittipoliitikko Louise Menschillä olevan 40.000 valeseuraajaa.

– Huijaustili voidaan perustaa henkilön seuraamiseen tai spämmiviestien lähettämiseen. Näillä tileillä ei normaalisti ole seuraajia, mutta ne seuraavat suuria määriä ihmisiä. Epäaktiivinen tili voi olla oikean henkilön tili, jota ei ole käytetty pitkään aikaan. Tilit eivät jaa tietoa, vaan kuluttavat sitä, kertoo Status People -yrityksen johtaja Rob Waller The Observer -lehdelle.

Julkkikset hyötyvät suuresta Twitter-seuraajien määrästä, sillä sen avulla he voivat saada mainossopimuksia. Monet tähdet mainostavat esimerkiksi tuotteita internetissä. Status People -firma epäilee, että osa Twitterin kuninkaallisten, kuten Lady Gagan ja Justin Bieberin, seuraajista voi olla kuvitteellisia henkilöitä.

Yrityksen mukaan sosiaalisen median käyttäjät voivat itsekin maksaa internetsivuille valetilien luomisesta. Ohjelma on jo nyt selvittänyt, että Lady Gagan seuraajista vain 29 prosenttia on niin sanottuja aktiivisia, tietoa jakavia seuraajia. Brittiläisen julkkisfutari Wayne Rooneyn viidestä miljoonasta seuraajasta niin ikään noin 30 prosenttia on aktiivisia Twitter-palvelun käyttäjiä.