Michael Jackson oli liian sairas laulaakseen

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Kolme vuotta sitten yllättäen menehtynyt poptähti Michael Jackson jätti jälkeensä miljoonien surevien fanien lisäksi mittavan omaisuuden. Tähden perinnöstä on viime aikoina käyty kovaa vääntöä.

Nyt julkisuuteen vuotaneista sähköpostiviesteistä on selvinnyt, että poptähti kävi mielenterveytensä rajamailla ennen poismenoaan. Los Angeles Times -lehti sai käsiinsä 250 sivua This Is It -kiertueen rahoittajien ja sitä toteuttavan kiertuehenkilökunnan välisiä sähköpostiviestejä. Viesteistä käy ilmi, että esityksen ohjaaja Kenny Ortega pyysi paikalle jopa psykiatrista väliintuloa, koska hänen mielestään poptähti oli niin harhaisessa tilassa.

– Hänessä näkyy merkkejä vainoharhaisuudesta, ahdistuneisuudesta ja pakkomielteisyydestä. Meidän kannattaa kutsua psykiatri paikalle arvioimaan hänet. Aivan kuin paikalla olisi kaksi ihmistä. Yksi joka yrittää parhaansa pitää kiinni maineestaan ja yksi, joka on heikossa ja ongelmaisessa tilassa, Kenny Ortega kirjoitti viesteissään.

– MJ ei ole tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta hän voisi laulaa tätä materiaalia livenä ja tanssia samaan aikaan, Ortega lisäsi.

Kiertuetta rahoittaneen AEG-yhtiön johtaja Randy Phillips kävi tähden hotellihuoneessa toteamassa tilanteen omin silmin. Hänen mukaansa humalainen Jackson lukittautui omaan huoneeseensa masentuneena. Phillips kuvaa popparia ”emotionaalisesti vammautuneeksi sotkuksi, joka kierii itsevihassa”.

Vaikka pinnan alla kiertueen järjestäjät epäilivät syvästi pääesiintyjän mielentilaa, julkisesti he kuitenkin vakuuttivat Michael Jacksonin esiintymisvalmiutta ja intoa. Ortegan pyynnöistä huolimatta AEG:n pomot eivät järjestäneet psykiatria paikalle. Heidän mukaansa muiden, kuin tähden henkilökohtaisen lääkärin Conrad Murrayn, mielipidettä ei tilanteesta tarvittu.

Kohtalokasta tietoa sisältävät sähköpostiviestit näyttelevät tärkeää osaa tulevassa oikeudenkäynnissä, jossa vakuutusyhtiö Lloyds of London väittää AEG:n antaneen väärää tietoa tähden esiintymisvalmiudesta. Vakuutusyhtiö haluaakin mitätöidä 17,5 miljoonan dollarin, eli noin 15 miljoonan euron, suuruisen summan, joka sen on määrä maksaa yhtiölle traagisesti pieleen menneestä kiertueesta.

Myös Jacksonin perhe syyttää yhtiötä poptähden painostamisesta. AEG on kiistänyt kaikki syytteet, ja väittää sähköpostiviestien esittävän yhtiön negatiivisessa valossa. Yhtiö on käärinyt sievoiset rahat popparin kuolemalla ja tienasi muun muassa This Is It -musiikkidokumentista yli 260 miljoonaa dollaria, eli 215 miljoonaa euroa.