Seksin pihtaamisella yllättävä vaikutus parisuhteeseen

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Erilaisissa keskusteluohjelmissa ja parisuhdeoppaissa pohditaan usein keinoja, joilla pariskunta voisi säilyttää kipinän pitkässäkin suhteessa. Nyt uusin tutkimus löysi siihen yksinkertaisen keinon, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

Cornellin yliopiston tutkijoiden mielestä tasapainoisen parisuhteen lähdökohdat luodaankin seksistä pidättäytymisellä. Heidän mukaansa pisimpään seksuaalista kanssakäymistä lykänneet parit olivat suhteessaan kaikkein onnellisimpia pitkällä juoksulla. Tutkijat haastattelivat lähes 600 naimisissa olevaa ja yhdessä asuvaa pariskuntaa, ja kysyivät heiltä suhteen eri vaiheista.

Kolmannes miehistä ja naisista kertoi harrastaneensa seksiä ensimmäisen deittailukuukauden aikana. 28 prosenttia vastanneista kertoi odottaneensa ensimmäistä lemmenhetkeä puoli vuotta. Tutkijat huomasivat seksuaalisesti värittyneissä suhteissa tietyn trendin. Ne näyttivät usein liukuvan yhteisasumiseen ilman varsinaista sitoutumispäätöstä.

Erityisesti naiset hyötyivät siitä, etteivät menneet sänkyyn ensimmäisen tilaisuuden tullen. Seksiä odottaneiden neitojen nykyinen seksielämä oli parempaa kuin nopeasti fyysiseen suhteeseen rynnänneillä kanssasisarilla. Avioliitto näytti myös tekevän naiset onnellisemmaksi kuin yhteisasuminen.

Tutkijat epäilevätkin, että seksistä pidättäytyminen antoi rakastavaisille enemmän aikaa tutustua toisiinsa, ja mittailla käytännössä yhteensopivuutta ennen varsinaista sitoutumista. Heidän mukaansa hurmioon heittäytyminen saattoi johtaa epätyydyttäviin parisuhteisiin, koska monet sekoittivat fyysisen vetovoiman rakkauteen.

– Esiaviollinen seksi vaikuttaa pitkälle suhteen laatuun. Kosiskeluaikana ihmiset tutustuvat toisiinsa ja päättävät suhteen syvyydestä. He rakentavat sen aikana emotionaalisen ja fyysisen intiimiyden, kertoivat tutkimuksen kirjoittajat Daily Mail -sivustolle.