Tiesitkö nämä faktat koirista?

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Koirien ystävät saattavat kuvitella tietävänsä kaiken rakkaista lemmikeistään, mutta todellisuus on toisenlainen. Nyt The Pet Collective -sivusto on listannut karvaisista kavereistamme erikoisia faktoja, joista osa saattaa yllättää lukijan.

Moni on kuullut jo lapsesta lähtien, etteivät koirat hikoile, koska ne viilentävät oloaan läähättämällä. Tämä fakta on osittain totta, mutta itse asiassa hauvat myös hikoilevat. Niillä on nimittäin hikirauhaset tassujensa välissä.

Uroskoirat nostavat jalkansa ylös virtsatessaan, koska ne pyrkivät tähtäämään mahdollisimman korkealle puun tai katulampun juureen. Reviiriään merkkailevat urokset haluavat nimittäin antaa teollaan kuvan siitä, että he ovat pitkiä ja pelottavia. Kroatiassa tiedemiehet huomasivat myös äskettäin, että katulamput kaatuivat maahan, koska koirien virtsassa olevat kemikaalit syövyttivät metallin rikki.

Koiraihmiset tietävät, että suklaan syöminen voi tappaa oman lemmikin. Suklaan lisäksi on muitakin ihmisherkkuja, jotka voivat saada karvaturrin elimistön huonoon kuntoon. Koirille eivät sovi viinirypäleet, rusinat, macadamiapähkinät, paistetut sipulit, omena, päärynän siemenet tai kofeiinia sisältävät ruoat.

Sanotaan, että koiran kasvojen muodosta voi ennustaa sen eliniän. Teräväpiirteisempien koirien kerrotaan elävän yleensä pidempään verrattuina niiden litteäkasvoisiin lajitovereihin. Esimerkiksi bulldogin uskotaan kuuluvan niihin koiriin, joilla on odotettavissa lyhyempi elinkaari.

Koirien hajuaistin tiedetään olevan ylivertainen ihmiseen verrattuna. Elikon nenä onkin varsinainen uniikki työkalu. Jokaisen koiran nenä on yksilöllinen, ja tämän vuoksi hauvan nenää voikin käyttää ihmisen sormenjälkien veroisena tunnistimena.

Siinä missä ihmisen hajuaisti tunnistaa neliömetrin verran, koira pystyy tunnistamaan jalkapallokentällisen erilaisia hajuja. Ei liene siis ihme, että karvaiset ystävämme kykenevät haistamaan sairauksia. Otusten tiedetään kykenevän tunnistamaan syövän, epilepsian ja diabateksen hajut. Tutkijat uskovatkin, että koirat haistavat sairauksissa epänormaalien solujen tuoksun.