R.I.P. Suosikki – legendaarinen nuorisolehti lakkautetaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Legendaarinen nuorisolehti Suosikki lakkautetaan. Lehti kertoo verkkosivuillaan, että sen viimeinen numero ilmestyy joulukuussa. Suosikki perustettiin vuonna 1961 ja siitä muodostui nopeasti Suomen merkittävin nuoriso- ja musiikkimedia vuosikymmenien ajaksi.

Valtavasta superkultaturbo-suosiosta aikoinaan nauttinut aikakauslehti on vuosikymmenien varrella nostanut jutuillaan suomalaiseen viihdekenttään lukemattomia uusia tähtiä. Paikka Suosikin kannessa oli lähes varma tae menestyksestä. Aika ajoi kuitenkin aikakauslehden ohi ja lehti on nyt päätetty lopettaa kannattamattomana.

Eilen tiistaina julkistetun Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan Suosikin paperilehden lukijamäärä romahti vuodessa 14,5 prosenttia 118.000 lukijaan. Lehden verkkoversiolla oli viime viikolla TNS Metrix -mittauksen mukaan 47.366 lukijaa.

– Nuoret hakevat nyt itseään kiinnostavan sisällön, viihteen, musiikin, starat ja fanituksen kohteet paljolti ilmaisesta verkosta, ja elämä pyörii sosiaalisessa mediassa. Ankarasti kilpailussa tyttölehtimarkkinassa Suosikki ei vakiinnuttanut paikkaansa, Otavamedian lastenlehtien ja Suosikin päätoimittaja Ville Kormilainen kommentoi päätöksen taustoja.

Musiikin ja viihteen siirtyminen verkkoon koitui siis lopulta Suosikin kohtaloksi, sillä lehtitalon johdossa internetin merkitys media-alalle ymmärrettiin vuosia liian myöhään.

– Suosikin alamäki alkoi 2000-luvun alussa, kun lehden johdossa tehtiin katastrofaalinen päätös olla lanseeraamatta lehdestä verkkoversiota. Suosikki avattiin verkossa vasta vuosia myöhemmin, mutta silloin alan markkinat oli jo jaettu. Suosikin verkkoversio ei onnistunut korvaamaan paperilehden rajua alamäkeä, kommentoi Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck, joka toimi 90-luvun lopussa myös Suosikin freelancer-toimittajana.